Šport > Nogomet
77 ogledov

"Za dom pripravljenemu" povišali kazen

Šimunić Hrvaška Islandija Maksimir mikrofon ustaško nacionalistično vzklikanje v Marko Lukunic/PIXSELL
Višje sodišče v Zagrebu je sprejelo pritožbo državnega tožilstva in nekdanjemu hrvaškemu nogometnemu reprezentantu Josipu Šimuniću zvišalo denarno kazen za izgred po tekmi dodatnih kvalifikacij za svetovno nogometno prvenstvo 2014 proti Islandiji.

Josip Šimunić je po zmagi prijel za mikrofon in vzklikal gesla, ki so označena kot rasistična. Zato bo moral namesto prvotne kazni, ki je znašala 5.000 kun, plačati 25.000 kun ali dobrih 3300 evrov.

"Obtoženec je kriv, da je 19. novembra 2013 na stadionu Maksimir v Zagrebu po tekmi Hrvaška - Islandija vzel v roke mikrofon, odšel z njim na sredino igrišča, nato pa vzklikal 'za dom', na kar so mu navijači odgovarjali: 'pripravljeni'. Ta vzklik simbolizira uradni pozdrav v času totalitarnega režima Neodvisne države Hrvaške in pomeni preziranje drugih ljudi ter njihove verske pripadnosti," je zapisano v aktu sodišča.

Šimunića, ki zdaj kot trener deluje v strokovnem štabu hrvaške reprezentance, je zaradi incidenta kaznovala tudi Mednarodna nogometna zveza. Zvezi je moral plačati 30.000 švicarskih frankov, svoji ekipi pa ni smel pomagati na desetih tekmah. Zaradi tega ni nastopil na svetovnem prvenstvu v Braziliji in je tudi končal kariero nogometaša.

Komentarjev 2
  • nergač 17:46 07.december 2016.

    drobiž za Šimunića. Bo z veseljem plačal...

  • nergač 17:46 07.december 2016.

    drobiž za Šimunića. Bo z veseljem plačal...