Svet
145 ogledov

"Jovanka, ti se samo smehljaj"

Jovanka Broz Wikimedia
Od 1953 do 1980 je bila prva in edina jugoslovanska prva dama. Jovanka Broz je v zgodovini nekdanje države pustila neizbrisen pečat, a brez nje bi bila lahko usoda Jugoslavije tudi drugačna, pravi Jože Pirjevec, eden redkih, ki je do potankosti raziskal življenje njenega moža Tita.

"Vztrajam pri sodbi, da je bila Jovanka Broz Titova najslabša izbira za ženo in da mu je uničila življenje," trdi zgodovinar Jože Pirjevec, ki je pred leti izdal obširno monografijo Tito in tovariši. S svojim vplivom je negativno vplivala na njega in tudi na razvoj jugoslovanske politike, je prepričan.

Spodnesla Titovega naslednika in zavrla liberalce

Četrta Titova žena, s katero se je Tito tajno poročil leta 1952, javnosti pa jo uradno predstavil šele leto kasneje, je bila ves čas na tekočem z dogajanjem v vrhu države, pravi zamejski zgodovinar. "Znano je, da je imela ključ do njegovih osebnih blgajn in da je pregledovala njegovo pošto ter dokumente na njegovi mizi."

Jovanka Broz | Avtor: Wikimedia Wikimedia
Pirjevec pravi, da se je zelo vmešavala v politično življenje, pri čemer je njen vpliv najbolj prišel do izraza leta 1966 ob padcu Aleksandra Rankovića, dotlej drugega moža Jugoslavije, ki je bil celo njuna poročna priča. "Zelo je vplivala tudi na padec liberalnih Hrvatov na začetku 70. let, pozneje pa je zavirala demokratske sile, ki so prihajale na dan po Rankovićevem padcu."

Da ne bi končala kot kraljica Draga

Prav zaradi svoje vloge pri njegovem zatonu jo Srbi niso marali, je prepričan Pirjevec, medtem ko moment nacionalne pripadnosti (bila je rojena v hrvaški Liki v družini srbskega rodu) na njeno obnašanje niti ni imel vpliva. "Predvsem jo je vodil strah, da bi končala tako kot kraljica Draga, žena umorjenega jugoslovanskega kralja Aleksandra Obrenovića (umorjena je bila v pižami skupaj z možem leta 1903, op. a.) Imela je paranoičen strah pred zaroto. Tudi zato je okoli Tita ustvarila atmosfero sovraštva, ogroženosti, in sumničenj, tako da je bilo vse skupaj zelo podobno nekakšnemu bizantinskemu dvoru."

Jovanka Broz | Avtor: Wikimedia Wikimedia
Čeprav je vse od njenega prisilnega umika iz javnega jugoslovanskega življenja v Jugoslaviji veljalo, da ima Jovanka obremenilne dosjeje proti takratnemu jugoslovanskemu vrhu, v katerem je imel proti koncu Titovega življenja eno ključnih vlog Slovenec Stane Dolanc, Pirjevec meni, da je bila to bolj kot ne izmišljotina in sredstvo, da so jo pustili pri miru.

Jugonasmeh in neokusni nakit

Običajni ljudje so bili sicer v času njene največje moči do Jovanke precej naklonjeni. "Kot mlada je bila izredno privlačna, tudi ko se je postarala in precej pridobila na kilogramih, pa je znala ohraniti čudovit nasmeh, ki so mu rekli kar jugonasmeh. Celo Tito ji je ob  neki priložnosti dejal 'Ti Jovanka se samo smej.' Na sprejemih s tujimi gosti se je vedla zelo dostojno, veleposlaniki v Beogradu so jo radi hvalili. Na drugi strani pa so bili nekateri jugoslovanski sodelavci do nje zelo kritični zaradi njenega sloga oblačenja. Rada si je nataknila velike pajace in si nadela nakit, ki ni bil v sozvočju s socialistično državo. Celotna delegacija je bila tako enkrat v velikanski zadregi, ko je med državniškim obiskom v revnem Bangladešu Tito v tamkajšnjem parlamentu govoril o revščini in strašnih stiskah delavskega razreda, za njim pa je stala Jovanka z razkošno ogrlico in diamanti."

"Nič žalega ne storite Jovanki"

Pirjevec je prepričan, da jo je imel Tito kljub številnim burnim trenutkom med njima rad do smrti. "Proti koncu njunega skupnega življenja se jo je sicer bal, tako se je zaklepal v koaplnico, enkrat pa sredi noči zbežal pred njo iz rezidence. A tudi po neuradni ločitvi ji je pošiljal vrnitce, svojim sodelavcem pa je na smrtni postelji zabičal: 'Nič žalega ne storite niti Koči Popoviću niti Jovanki'"

"Bil sem del generacije, za katero je bila Jovanka simbol in pojem jugoslovanstva, zato do nje nikakor nisem identifirenten. Prav gotovo je bila njena usoda zelo tragična, tako v zadnjem obdobju skupnega življenja s Titom kot potem po Titovi smrti."

Komentarjev 3
  • dd1307 23:23 20.oktober 2013.

    Identifirenten? wau..to bo pa neka nova beseda.

  • mph 19:34 20.oktober 2013.

    Meni povsem zadoščajo izkušnje neštetih malih ljudi, natakarjev, služničadi, ... ki so o tej gnusobi vedeli povedati samo vse najslabše .... in bi se povsem strinjal s temi ugotovitvami. Manj me moti, da je šel kakšen politični veljak, kot pa, ...prikaži več da je odletel kakšen natakar ali snažilka, ko tej avši kaj ni bilo po godu.

  • pesjan 17:12 20.oktober 2013.

    zdaj vsi vse vedo O JOVANKI in TItu po tolikih letih ? sram naj vas bo ,ker niste imeli jajc ,da bi takrat pisali povedali kak je blo v resnici ?pridete na vrsto _GOTOVI STE_