Slovenija
9 ogledov

Juhuhu, počitnice bodo bele!

Zimske radosti v Ljubljani Anže Petkovšek
Letošnja zima glede snega nadpovprečna. Novo pošiljko lahko pričakujemo že jutri. Zaradi nizkih temperatur se bo bela odeja obdržala do konca meseca.

Kljub temu, da je sneženje čez dan večinoma povsod ponehalo, bo ponoči ponovo začelo padati, pojasnjuje Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje. Jutri zjutraj bo snežilo v vzhodni polovici Slovenije, čez dan  pa se bo sneženje razširilo na zahod in ponehalo v četrtek čez dan. Izjema bo le Primorska, kjer se bo okrepila burja in padavin večinoma ne bo.

Novo sneženje od vzhoda

"V tej novi epizodi bo več snega padlo na vzhodu države," pravi Gregorčič. Tam lahko pričakujemo od 10 do 20 centimetrov novega snega, v hribih morda tudi do 30 centimetrov. Na zahodu bo zapadlo od 5 do 10, največ 15 centimetrov novega snega.

Sneg se bo obdržal do konca meseca. "Odjuge ni na vidiku in počitnice bodo zelo zimske," napoveduje Gregorčič. "Nočne temperature bodo negativne. Četudi bodo čez dan presegle ničlo, bo ponoči zamrznilo."

V jugovzhodni Sloveniji se bodo počitnice začele že prihodnji teden, v zahodni pa en teden pozneje.

Snega letos nadpovprečno

V zimskih službah ugotavljajo, da je letos nadpovprečno število snežnih dni. "Nazadnje je bila podobno snežna zima med leti 2009 in 2010," pravi Gregorčič. "Takrat je bilo nekaj podobnega," dodaja in pojasnjuje, da je letošnje leto kar se tiče snežnih padavin nadpovprečno, vendar ne ekstremno. "Glede temperatur pa verjetno ne bo odstopalo od povprečij."

Letos smo sicer imeli tri večja snežna obdobja: eno v decembru, drugo v januarju in tretje v februarju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.