Svet
16 ogledov

Juncker Britanca poslal domov

Juncker EPA
Evropska komisija od Velike Britanije pričakuje, da bo jasno predstavila svoja stališča glede izstopa iz EU. Juncker proti neformalnim pogovorom pred uradnimi pogajanji.

Resolucija, ki jo je sprejel Evropski parlament, poudarja, da naj Združeno kraljestvo čim prej začne postopek izstopa iz Evropske unije. Predlagano besedilo so poslanci potrdili s 395 glasovi za, 200 proti in 71 vzdržanimi glasovi. 

Evropski poslanci so britansko vlado pozvali, naj čim prej začne uporabljati 50. člen lizbonske pogodbe, da se prepreči negotovost in zaščiti celovitost Unije. Parlament pričakuje, da bo britanski premier David Cameron Evropski svet o nameri uradno obvestil 28. in 29. junija. 

Juncker: Odločitev je treba spoštovati

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v nagovoru v Evropskem parlamentu v Bruslju ponovil obžalovanje glede odločitve britanskih volivcev, ki so glasovali za izstop iz EU, vendar je njihovo odločitev treba spoštovati. Sami si sicer želi, da bi Velika Britanija ostala v EU. "Nisem birokrat ali evrokrat. Nisem robot ali stroj, sem človek in obžalujem izid referenduma," je poudaril. "EU je zaradi odločitve o izstopu sicer izgubila krilo, a naš let se nadaljuje. To ni let v neznano, ampak k cilju, ki je jasno zapisan v pogodbah," je še dejal Juncker.

Treba je določiti nove odnose

Ne moremo si privoščiti daljšega obdobja negotovosti, je opozoril Juncker. Ponovil je znano stališče Bruslja, da dokler London formalno ne bo obvestil o svoji nameri glede izstopa iz EU, tudi ne bo pogajanj o izstopu in o prihodnji ureditvi odnosov. Strinjal se je tudi, da je z Veliko Britanijo potrebno določiti nove odnose.

Ob tem je obsodil vsakršne poskuse britanske strani, da bi še pred začetkom uradnih pogajanj imeli neformalne pogovore. "Ti neformalni pogovori se ne morejo odvijati v zatemnjenih prostorih. To ne gre," je dejal. "Mi določamo dnevni red," je bil jasen predsednik Evropske komisije, ki je spregovoril na izrednem zasedanju Evropskega parlamenta, posvečenem izidu britanskega referenduma.

"Kaj sploh počnete tu?"

V Evropskem parlamentu so med poslanci vidna trenja. Nigel Farage, ena ključnih oseb v kampanji za britanski izstop iz EU, je v parlamentu doživel hladen tuš, oklicali so ga za lažnivca in obtožili, da se je posluževal nacistične propagande. Farage je v svojem govoru poslancem dejal, da kot politični projekt živijo v iluziji in da Velika Britanija ni zadnja država, ki bo izstopila. Navrgel jim je, da so le redki med njimi kadarkoli imeli kakšno pošteno službo v življenju ali ustvarili kakšno. 

Juncker je v svojem govoru dejal, da je treba voljo britanskega ljudstva spoštovati, kar je izzvalo glasno spodbujanje in ploskanje Faraga. "Tokrat zadnjič tukaj ploskate," je dejal Juncker, kar so poslanci pozdravili z navdušenim ploskanjem. "Do neke mere sem presenečen, da ste tukaj. Zavzemali ste za izstop, Britanci so zanj glasovali. Zakaj ste tu?" Faraga je obtožil, da je lagal o uporabi sredstev namenjenih EU za zdravstvo. 

 

Merklova: brez ugodnosti za Britance

Da si Britanci ne morejo obetati nikakršnih ugodnosti, je nemškim poslancem v svojem nagovoru dejala tudi kanclerka Angela Merkel. "Kdor zapusti družino, ne more pričakovati enakih privilegijev, kot jih je imel doslej, ne da bi nosil tudi obveznosti," je pred odhodom v Bruselj dejala Merklova. 

Z Junckerjem deli tudi stališče, da z Londonom ne bo prišlo do nobenih formalnih ali neformalnih pogovorov, dokler britanska vlada uradno ne bo sprožila 50. člena po lizbonski pogodbi. Opozorila je, da na pogajanjih ne bo "izbiranja". "Zagotoviti moramo, da bo jasna razlika med tem, če država želi biti članica EU ali ne," je poudarila. Prepričana je, da je unija »dovolj močna, da bo preživela« brexit in da bo še naprej zagotavljala "mir, blagostanje in stabilnost" na kontinentu.

Merklova je tudi ostalim članicam položila na dušo, naj bodo odločne. "Zdaj moramo gledati naprej in narediti vse, da pridemo do pravih zaključkov in sprejmemo nujne odločitve," je dejala. 

 

 
Komentarjev 21
  • maneken 19:27 29.junij 2016.

    ti kretino očitno ne veš, koliko je ta stara gnojna uš pokasirala, da je multinacionalkam omogočila utajo davka, zdaj je pa na mestu, kjer regulira obdavčitev multinacionalk z druge strani. Ta človek je koruptiven, osladen in neokusen in naj bo ...prikaži več predsednik takšnih kot si ti omejeni debilko.

  • Zmago 09:29 29.junij 2016.

    "slovenska pamet zaostala in kratkovidna" pravi ...................... goldfinger ???

  • Zmago 08:43 29.junij 2016.

    ?!???!?? http://englishnews.org/informative-news-headlines/anti-ethnic-european-nature-of-the-eu-is-exposed.html