Svet
39 ogledov

Juncker: EU res ni v najboljši formi

Jean-Claude Juncker EPA
Junckerjev govor o stanju v Evropski uniji. Priznava, da ta ni v najboljši formi, a da njen obostoj ni ogrožen.

"EU trenutno ni v najboljši formi", je v svojem govoru o stanju v EU dejal Jean-Claude Juncker. Po njegovem prepričanju imamo ponekod v EU opravka z eksistenčno krizo.

Juncker v EU tudi pogreša več solidarnosti. Število področij, na katerih bi lahko skupaj sodelovali, je premajhno, je dejal v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Opozoril je tudi na razhajanja in razdrobitev v EU. To odpira prostor populizmu. "Populizem ne rešuje težav, pač pa ustvarja težave. Proti temu se je treba boriti," je poudaril.

Evropa po njegovem prepričanju tudi ni dovolj socialna in to je treba spremeniti, je še dejal v nagovoru poslancem. V zvezi z brexitom je Juncker dejal, da obžaluje in hkrati spoštuje odločitev Britancev za izstop iz EU, vendar EU zaradi tega ni ogrožena.

Juncker je ob tem Veliko Britanijo znova pozval, naj čim prej sproži postopek za izstop države iz EU, da bi lahko začeli pogovore o novi ureditvi odnosov med unijo in Londonom. Pri tem je spomnil na spoštovanje načel enotnega trga, med drugim tudi načela o prostem pretoku ljudi.

"Ne bo enotnega trga a la carte!" je opozoril predsednik Evropske komisije.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • ojla 09:34 16.september 2016.

    Moje besede iz tvojih ust ++++++++

  • valerijakregar 21:08 14.september 2016.

    tega đankija in merklco obsodit na dosmrtni zapor za vso nepopravljivo škodo, ki sta jo povzročila evropi !!!!!!namesto tega đankija pa ustoličiti Orban-a !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!