Svet
11 ogledov

Zbirajo podpise za nezaupnico

Jean-Claude Juncker EPA
Predsednik Evropske komisije Jean-Cloude Juncker se je zaradi luksemburške davčne afere zagovarjal tako pred novinarji kot pred poslanci Evropskega parlamenta.

"Davčni dogovori v Luksemburgu niso bili nelegalni," je pred evropskimi poslanci poudaril predsednik nove Evropske komisije Jean-ClaudeJuncker, ki je hkrati priznal, da so tako v Luksemburgu kot nekaterih drugih evropskih državah zniževali davke na dobiček ter,  da je evropska davčna politika nezadovoljivo usklajena. Davčne dogovore se po Junckerjevih besedah uporablja v 22 evropskih državah.

Nekdanji evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia je zaradi suma nepravilnosti že lani začel pregledovati davčne posle v sedmih državah, med katerimi so bili poleg Luksemburga še Irska, Malta, Ciper, Belgija, Velika Britanija in Nizozemska.

Poslanci levice so začeli zbirati  podpise o predlogu nezaupnice Junckerjevi komisiji. Nezaupnico ji lahko izrečejo z dvema tretjinama oddanih glasov, ki predstavljajo absolutno večino. Za vložitev predloga nezaupnice je potrebna podpora desetine oziroma 76 evropskih poslancev.

Ne vidi navzkrižja interesov

Juncker se je danes prvič in nepričakovano odzval na luksemburško davčno afero. Novinarjem je zagotovil, da med njegovim sedanjim in prejšnjim položajem ni nobenega navzktrižja interesov. Juncker je bil luksemburški finančni minister od leta 1989, med leti 1995 in 2013 pa je bil predsednik vlade.

"Nobenega navzkrižja interesov ni ... Ne razumem dobro, zakaj v nekaterih časnikih pišejo 'Juncker proti Junckerju," pravi. Junckerjeva komisija, ki jo je sam imenoval "zadnja priložnost za Evropo" je začela delati 1. novembra. Med glavnimi ukrepi so navedli boj proti izogibanju davkov in davčnim goljufijam. Juncker pravi, da kot predsednik komisije ne more več komentirati luksemburških notranjih zadev.

Izbruh afere je postavil Junckerja in njegovo komisijo takoj ob začetku dela v središče pozornosti kritične javnosti, sploh v državah, ki morajo sprejemati ostre varčevalne ukrepe.

Poslanci levice zbirajo tudi podpise o predlogu nezaupnice Junckerjevi komisiji. Nezaupnico ji lahko izrečejo z dvema tretjinama oddanih glasov, ki predstavljajo absolutno večino. Za vložitev predloga nezaupnice je potrebna podpora desetine oziroma 76 evropskih poslancev.


"Jemal iz žepov drugih držav"

Preiskovalni novinarji so v začetku meseca razkrili, da se več sto multinacionalk že vrsto let poslužuje skrivnih davčnih dogovorov v Luksemburgu in si na ta način znižuje davke na dobičke, zaslužene v drugih državah. Efektivna davčna stopnja je bila zanje celo zgolj 0.25-odstotna, države, kjer dejansko služijo denar, pa niso dobile ničesar. Čeprav so ti posli legalni, vzbujajo etične pomisleke.

"Lahko bi rekli, da je Juncker naredil svojo državo bogato, tako da je jemal iz žepov drugih držav, vključno s tistimi iz Evropske unije, ki jim naj bi v skladu s svojim mandatom sedaj služil," so v nedeljskem uredniškem komentarju zapisali pri Bloombergu in dodali, da bi Juncker "evropskemu projektu najbolje služil tako, da bi odstopil".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.