Slovenija
31 ogledov

Juncker točno ve, kaj hoče

Jean-Claude Juncker EPA
Odhajajoča predsednica vlade Alenka Bratušek prepričana, da bi bodoči komisar iz Slovenije lahko nadziral celo proračun.

Odhajajoča predsednica vlade Alenka Bratušek se iz Bruslja, s sestanka voditeljev držav članic Evropske unije (EU), vrača brez zagotovil ali obljub kogarkoli, da bo prav ona bodoča evropska komisarka, zagotavlja sama.

Predvidoma v začetku naslednjega tedna naj bi bilo namreč znano ali bo za bodočo evropsko komisarko iz Slovenije izbrana ravno Bratuškova, ali pa poslanka v Evropskem parlamentu Tanja Fajon ali trenutni zunanji minister Karl Erjavec.

Bratuškova svoja pričakovanja o tem, koga bo Juncker izbral uradno še skriva. "To je v popolni pristojnosti in rokah Junckerja, tako da bi morali to vprašanje nameniti njemu, ne meni. Ne vem, kdaj točno bo Juncker objavil seznam imen, pričakujem pa, da bodo stvari zelo kmalu jasne," poudarja Bratuškova.

Devetega ali desetega septembra bodo razdeljeni

Skorajšnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker naj bi izbrana bodoča komisarska imena namreč razkril že čez nekaj dni. Devetega oziroma desetega septembra pa naj bi, po pogovoru s kandidatom iz vsake države članice EU posebej, predstavil še razdelitev komisarskih mest po področjih.

V Bruselj prinesla super poročilo

Mandatar za sestavo nove vlade Miro Cerar je Junckerju odkrito priznal, da osebno daje prednost kandidatoma bodočih koalicijskih stran, torej Fajonovi in Erjavcu. Hkrati pa je bodočemu predsedniku komisije dal možnost proste izbire kandidata ali kandidatke s seznama, saj je ob tem Cerar dobil zagotovila, da bo evropski komisar iz Slovenije vodil pomemben resor in imel vpliven položaj v komisiji.

Bratuškova se v Bruslju na srečanju voditeljev EU z Junckerjem menda ni sestala na ločenem pogovoru. Tako njemu kot ostalim predsednikom vlad pa je na delovnem srečanju predstavila poročilo o zelo dobrem gospodarskem položaju Slovenije.

 "Gospodarska rast v zadnjem četrtletju je tako rekoč skoraj najvišja v EU, brezposelnost se znižuje, obrestne mere so rekordno nizke, tako da sem iskreno vesela in ponosna, da bom vlado v roke nasledniku predala v zelo dobri situaciji," poudarja predsednica vlade v odhodu.

"Pred letom in pol, ko sem prevzela vodenje vlade, se je naše gospodarstvo krčilo za nekaj manj kot pet odstotkov, minus 4,9. Zdaj, ko bom vlado predala nasledniku, beležimo 2,9 odstotno gospodarsko rast. Razmere v EU so še vedno zaskrbljujoče kljub izboljšanju na finančnih trgih, a Slovenija pa je tokrat ena velika svetla izjema, še zlasti če se primerja z drugimi državami v območju evra," dodaja Bratuškova.

Kaj lahko prevzame Slovenija?

Prav iz Bruslja pa že prihajajo neuradne napovedi, da naj bi Juncker izbral ravno Bratuškovo. Juncker je sicer sam že večkrat izpostavil, da bo vztrajal pri zadostnem številu zelo sposobnih žensk v svoji ekipi. Prav tako je izpostavil, da želi v ekipi osebe z močnim političnim statusom, ki bodo zmožne hitro in učinkovito uresničevati zastavljene politične cilje.

Bratuškova sicer trdi, da voditelji na srečanju, ki se je zaključilo v soboto pozno zvečer, posebej niti niso govorili o bodočih evropskih komisarjih. Prepričana pa je, da bi Slovenija oziroma bodoči komisar iz Slovenije lahko prevzel komisarske funkcije, področja, ki so usmerjena zlasti v prihodnost. "Še vedno mislim, da bi to lahko bili proračun, kohezija, promet ali kakšno drugo področje znotraj gospodarstva, ki bi ga lahko Slovenija lahko zelo dobro pokrivala in na koncu imela kaj od tega," pravi Bratuškova.

Slovenija pa se, po njenih besedah, nikakor ni mogli izogniti temu, da ima kar tri kandidate za bodoče evropskega komisarja. "Nismo se mogli dogovoriti o enem kandidatu, nisem pa želela, da bi bila Slovenija tista, ki bi blokirala sestavo Evropske komisije." 

 

Komentarjev 14
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:04 01.september 2014.

    Dobr vsaj da Erjavc ne bo. Potočnik se pa tud ni izkazal v preteklosti, še več ..škodil je z zavajanjem o plinskem terminalu. Alenka je res da spravla državo v zagon ampak z podvajanjem našega dolga zarad bank k ...prikaži več jih vsa Evropa ujčka. Sej pol k bojo mele pa banke pa druga podjetja dobiček se jih bo pa pocen prodal. V državni lasti bodo ostala sam shirana podjetja k nam bojo delala zgubo. Ona dela mal preveč po navodilih Bruslja in premal misl na slovenske interese.Fajonova nevem zdi se mi ok ampak res ne vem kaj je ona kej počela do zdej. Neki je bla evropska poslanka ampak nč ne vem kašne odločitve je sprejela.. a je kej nardila za državo? Al ma sam dobro ime brez pravega razloga ker je pač všečna? nevem..sam od teh treh bi verjetn če bi jz izbiral njo izbral. Vsaj boljš kot Alenka pa Erjavc je če ne druzga.

  • URIAH HEEP 15:58 31.avgust 2014.

    Gliha, štriha.Bo ženšče poplačano za vestno izpolnjevanje ukazov "mini" šefov iz EU.Je vestno sledila ukazom znotraj "podjetja", kabale-prostozidarjev, k uničenju države.

  • bfilipe 12:36 31.avgust 2014.

    ..bo zdaj mojškra za nagrado, da je Slovenijo zapufala do konca, dobila dobr plačan job v Bruslju..saj za Bruselj bo lih prav..tudi tam se namreč niče ne dela..prideš v torek, greš v četrtek..davki se pobirajo..EU sredstva se itak ne pobirajo ...prikaži več tako da, denar z lopato mečemo skozi okno..bo taprava baba za to..itak, je pa dobr imet takšno ki sicer bolj slabo razume zadeve in potem jo še jezik jebe..ja je lih taprava..verjamem..sicer pa nekih hudih kandidatov slovenija itak ne premore..