Vizita za živali > Novice
763 ogledov

Jurčki po 20, 25 evrov

V zadnjih treh letih je gozdarska inšpekcija podelila osem glob zaradi prevelike Žurnal24 main
“Imamo kar precej težav, veste. Sploh ne vemo, kako bo z napovedanimi razstavami,” pravi predsednica ljubljanskega gobarskega društva. Jurčkov enostavno ni, tudi z ostalimi gobami je precej slabo.

Panoji, ki pred gostilnami vabijo lačne goste, med drugim že nekaj dni obljubljajo tudi jurčke. Očitno so vsi ti uvoženi, saj jih v naših gozdovih ni.

Slabo je. Če bi šli zdaj v gozd kje v okolici Ljubljane, vam ne bi mogla pokazati niti treh vrst gob,” za naš portal pove Metka Bertoncelj, predsednica Gobarsko mikološkega društva Ljubljana. Doda, da imajo 12. septembra napovedan gobarski dan v Mostecu, poleg tega pa na koledarju še več razstav gob, med drugim na Gospodarskem razstavišču. “Ne vem, kaj bomo pokazali ljudem,” je zaskrbljena Bertoncljeva.

Potem ko je bila lanska sezona precej slaba, saj je bilo precej deževnih dni, je letošnja očitno slaba zaradi prehladnih noči. “Prejšnji konec tedna smo se z našimi člani odpravili na Pokljuko, kjer smo našli nekaj golobic, šampinjonov, kakšno lisičko. V glavnem pa imamo kar prazne košare,” pravi in doda, da so na Pokljuki sicer presenetljivo našli tudi štorovke oziroma mraznice, ki se običajno pojavijo precej kasneje v jeseni.

Na tržnicah jurčke sicer najdemo, vendar očitno vse iz uvoza. “Oh, pripeljejo jih iz Makedonije, Bolgarije, tudi Srbije in Bosne, potem pa prodajajo kot naše,” pravi Bertoncljeva. Jurček je sicer jurček, okus ima pravi tudi tisti iz uvoza, vendar primerno zasoljena pa je tudi njegova cena. Za kilogram jurčkov je na tržnicah potrebno odšteti 20, tudi 25 evrov. 

Komentarjev 4
  • JohnSmith30699 18:31 29.avgust 2015.

    zgleda noben ni resen gobar, bili so in to veliko jih je bilo, in kot vsako leto je vmes malce pavze, bodo pa spet naslednji teden...vedno je bilo tako

  • Avatar praufo
    praufo 17:20 29.avgust 2015.

    Sem že hotel napisat v to smer, ja goba - gliva ni običajna rastlina. Pač kdor ne ve, misli, če odtrgaš pa ne raste več. Pa sploh ne vejo kaj odtrgajo. To ni rastlina, to ni ne cvet, ne sadež. ...prikaži več Gobe rastejo po našem telesu. Folk se pa res ne zaveda, kaj se dogaja. Poletje kot letos. Lahko rečemo da je vroče, ampak tako vroče in toliko časa. Vegetacija se mora prilagodit na to kar se dogaja. Narave ne moremo prisilit, lahko samo čakamo, ali pa pogruntamo kako deluje. Ko bo lepše in boljše, bodo celo t.i. jurčki pognali.

  • nostradamus 17:09 29.avgust 2015.

    tu se ne strinjam z zgoraj omenjenim ze vec kot 30 let nabiram gobe in vecinoma vedno kako bi se reklo na svojih punktih in vedno znova pozenejo torej gozdovi niso izropani gob le letine niso vedno enake velike podnebne ...prikaži več spremembe tudi naredijo svoje a vsak pravi gobar ve da je gob se vedno dovolj