Slovenija
162 ogledov

Morje Daiću ni dovolilo v globine

Jure Daić Ekipa H2O/Facebook
Juretu Daiću, ki je želel podreti rekord v globinskem potapljanju, tudi danes vremenske okoliščine niso bile naklonjene. Sanje o rekordni globini bo verjetno spet skušal izpolniti šele prihodnje leto.

Po včerajšnjem zapletu, ko je poskus potopitve na rekordno globino 113 metrov preprečila tehnična težava, zaradi katere je 34-letni Mariborčan ostal "le" na 94 metrih, je Daiću danes zagodlo vreme. 

Kot je povedal za zurnal24.si, so bile razmere na morju v Rogoznici pri Šibeniku na Hrvaškem že dopoldan preprosto preslabe. Tehnična potapljača iz podporne ekipe sta sicer šla v vodo, a sta se morala spet vrniti na površje, potem ko je začelo morje preveč valoviti, pod vodo so nastajali močni tokovi, tudi vidljivost je bila slaba. "V takšnih razmerah ekipa podpornih potapljačev preprosto ne more opraviti svojega dela, saj za spust in povratek na površje potrebujejo več ur, ladja pa jih zaradi valovanja ne more čakati," je pojasnil Daić.

Tudi sicer je na površju začelo močneje pihati, tako da bili že na meji 10 metrov na sekundo, za katero jim je luška kapetanija izdala dovoljenje za potapljanje. "Ker nisem želel tvegati varnosti svoje ekipe, sem zato odstopil od poskusa," je dejal razočaran.

Jadran ga letos verjetno ne bo več spustil blizu

Poskus potopitve na rekordno globino v starogrški disciplini skandalopetra, pri kateri potapljač s pomočjo 12-kilogramskega kamna pada v globino brez vsakršne opreme, celo brez maske, letos bržkone ne bo več mogoč. "Najem ekipe in zbiranje dovoljenj je izpraznilo sredstva mojih sponzorjev. Ker se bo morje na Jadranu v prihodnjih tednih pričelo hitro ohlajevati, takrat pa rekorda ne bo več mogoče postaviti, bom moral verjetno poskus preložiti na prihodnje leto, saj mi v tako kratkem času ne bo uspelo zbrati novih sredstev." Daić pa je vseeno odločen, da bo poskusil znova in podrl rekord Nemca Andreasa Guldnerja pri 112 metrih.

Včeraj so bile vremenske razmere precej boljše, a jo je Daiću zagodla tehnična napaka, saj se je pri 94 metrih globine zapletla vrv na čolnu, zato so ga morali ustaviti. "Jaz sem se super počutil in bi skoraj stoodstotno rekord postavil, a je zmanjkalo vrvi,“ je včeraj povedal Daić, sicer član društva H2O.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.