Šport
20 ogledov

Prvi olimpijski prvak v golfu po 112 letih

Justin Rose golf Rio 2016 EPA
Z dramatičnim razpletom na zadnji zelenici se je v Riu de Janeiru končal turnir v golfu, ki je na olimpijskih igrah potekal po 112-letni odsotnosti.

Zlato medaljo je osvojil Britanec Justin Rose, srebro je z dvema udarcema zaostanka pripadlo Švedu Henriku Stensonu, bron pa Američanu Mattu Kucharju.

Štiridnevni turnir ni postregel s presenečenjem. Na vrhu so končali najboljši golfisti sveta, ki so izkoristili odsotnost prvih štirih s svetovne računalniške lestvice. Anglež Justin Rose je 12. igralec sveta, Stenson peti, Kuchar pa tudi sodi med dvajset najboljših.

Odločitev na zadnji zelenici

Odločitev o zmagovalcu je padla na zadnji zelenici oziroma 72. igralnem polju. Stenson in Rose, ki sta zadnji dan tekmovanja začela kot vodilna in bila zato skupaj v igralni skupini, sta par 5 začela izenačena pri rezultatu -15.

Oba začetna udarca sta bila dobra, tudi po drugem udarcu sta bila igralca še v enakem položaju, kratka igra pa je odločila zmagovalca. Medtem ko je Rose žogico približal na dober meter do zastave, je Stensonu ostal precej dolg udarec z bližalko; potreboval je tri 'putte', medtem ko je Anglež zadel 'birdie' in se veselil zgodovinskega dosežka.

Šestintridesetletni Rose, njegov največji uspeh do sedaj je bil naslov na US Opnu 2013, je na olimpijskem prestolu nasledil Kanadčana Georga Lyona, prvaka iz iger 1904 v St. Louis v ZDA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.