Svet
103 ogledov

Jutri bodo ugasnile 40-vatne

Glavni vzrok za prepoved prodaje žarnic je njihov zelo slab izkoristek energije. Žurnal24 main
Prodaja 40-vatnih žarnic za domačo uporabo od jutri ne bo več dovoljena, trgovci bodo lahko le še spraznili zaloge. A bruseljsko prepoved, ki se želi v prid dražjih, a varčnejših sijalk dokončno znebiti žarilne nitke, je mogoče tudi obiti.

Prvi september je zadnja leta že tradicionalno dan, ki ugaša določeno kategorijo žarnic. Po 100-, 75- in 60-vatnih se tako letos začenja prepoved še za 40-vatne, v prodaji pa ostajajo šibkejše, a precej manj pogoste različice. V trgovinah bodo kupci lahko 40-vatno žarnico kupili le še toliko časa, kolikor bodo trajale zaloge trgovcev, ki pa so se prejšnja leta še pred prepovedjo izdatno založili.

Mimo Bruslja na splet

Po poročanju Daily Maila pa je mogoče evropsko direktivo o žarnicah dokaj elegantno zaobiti. Zahteve Bruselja se namreč tiče le žarnic za domačo uporabo, medtem ko tiste za industrijsko uporabo ostajajo v prodaji. V primerjavi s "hišnimi" gre za malce bolj robustne žarnice, ki so odpornejše na industrijske pogoje.

Težava je le v njihovi dostopnosti, saj jih v običajnih trgovinah ne boste dobili, ostanejo pa spletne trgovine, predvsem tuje. Cena takšnih žarnic je sicer malce višja od običajnih, a so še vedno bistveno cenejše od sijalk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.