Zdravje > Aktualno
23 ogledov

Jutri bomo bolj utrujeni in razdražljivi

Prepiranje parov Shutterstock
V noči iz danes na jutri znova spreminjamo uro na poletni čas. Številni strokovnjaki ugotavljajo, kaj to pomeni za nas in naše zdravje.

V noči iz danes na jutri nas znova čaka nadležna sprememba ure. Tokrat jo bomo ob 2.00 zjutraj premaknili na 3.00.

Po mnenju strokovnjakov z Univerze La Sapienza v Rimu bo jutri zaradi spremenjene ure več ljudi utrujenih in razdražljivih. Več ljudem se bodo pojavile migrene, kar polovica otrok pa bo imela v naslednjih dneh težave z nespečnostjo.

Več bo migren

V zadnjem času so opravili veliko raziskav povezanih s spremembo ure. Kot smo pisali v članku Nevarni ponedeljki po spremembi ure, je ob ponedeljkih po spremembi ure za četrtino več srčnih infarktov v primerjavi z drugimi dnevi.

Poleg tveganja za srce ima sprememba ure seveda tudi vpliv na sam spanec. Italijanska raziskava objavljena v Chronobiology International ugotavlja, da se med prehodom v poletni čas ponoči pogosteje zbujamo, zjutraj pa s težavo vstajamo. Po podatkih Annals of Human Biology imamo v času prehoda na poletni čas za pet odstotkov višjo raven hormonov stresa, ljudje pa se v tem obdobju v službenem času pogosteje pustimo motiti in pogosteje zahajamo na internet.

Sprememba ure na poletni čas prinaša tudi pozitivne posledice. Raziskava objavljena v Journal of Safety Research pravi, da naravna svetloba v večernih urah zmanjša tveganje za prometne nesreče. Številne raziskave so pokazale, da se otroci po spremembi ure v poletni čas več gibajo, so zato bolj aktivni in v boljši kondiciji.   

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.