Slovenija
43 ogledov

Jutri razglasitev sodbe v primeru Patria

patria oklepnik despot Žurnal24 main
Predzadnji dan sojenja največ pozornosti namenjeno izdaji poslovne skrivnosti. Zagovornik Riedla zahteval, naj se zasliši še pet prič, med njimi tudi Erjavca.

Današnjo obravnavo na sojenju v zadevi Patria na deželnem sodišču na Dunaju je zaznamoval poskus obrambe, da s predlogom o zaslišanju novih prič zavleče postopek. Sodnica je namreč za petek napovedala razsodbo, poroča Delo na svoji spletni strani.

Peterici obdolžencev s prvoobtoženim Wolfgangom Riedlom na čelu avstrijsko državno tožilstvo očita kriminalnega združevanja, utaje davkov, industrijske špijonaže, goljufije in podkupovanja slovenskih oblasti z namenom, da bi dobila 278-milijonski posel v Sloveniji finska Patria in ne slovenska Sistemska tehnika, ki je v delni lasti avstrijskega orožarskega koncerna Styer.

Poslovna skrivnost na prvem mestu

Po poročanju Dela so na današnji obravnavi največ pozornosti namenili izdaji poslovne skrivnosti, ki sta je obtožena nekdanja sodelavca Steyrja, Wilfred Karlhofer in Wolfgang Albrecht.

Ta dva sta po prepričanju tožilstva preko prvoobtoženega Wolfganga Riedla Patrii priskrbela podatke o konkurenčni ponudbi avstrijsko-ameriškega koncerna Steyr za oklepnik Pandur 2, s čimer sta ji pomagala oddati boljšo ponudbo. Oba sta v zaključnih govorih zanikala očitano jima kaznivo dejanje, piše Delo.

Pred tem je pričal sodni izvedenec, ki je menil, da so informacije, ki sta jih Albrecht in Karlhofer dobavila Riedlu, nekdanjemu uslužbencu Steyrja, in so jih kriminalisti našli pri Patriji, vsekakor poslovna skrivnost. Karlhofer je zavrnil njegove ugotovitve, češ da so takšne informacije splošno dostopne oziroma so znani industrijski standardi.

Radi bi zaslišali Erjavca

Tik pred zaključkom obravnave je zagovornik prvoobtoženega Wolganga Riedla sodnici Marion Zöllner predlagal, naj zasliši še pet prič, med njimi tudi Karla Erjavca, ki je bil v času nakupa oklepnikov slovenski obrambni minister. Tožilec Volkert Zackmann je zaslišanju novih prič odločno nasprotoval, češ da so jih že zaslišali ali pa da so njihova mnenja nerelevantna.

Sodnica Marion Zöllner je nato zaključila današnjo obravnavo, v neformalnem pogovoru pa namignila, da napoved o razglasitvi sodbe v petek še drži, še piše Delo.

Komentarjev 1
  • dragec 19:48 04.april 2013.

    Jutri bo novi dan!!!!!!!