Slovenija
76 ogledov

Jutri sneg do nižin, zapade ga lahko do 20 cm

Zima, sneg, mraz, led EPA
Snežiti bo začelo jutri, do sobote ga lahko zapade do 20 centimetrov.

Nad zahodno in srednjo Evropo ter nad severnim Sredozemljem se vzpostavlja pas močnih zahodnih višinskih vetrov. Območje visokega zračnega pritiska nad južno Evropo slabi, od zahoda priteka k nam toplejši in bolj vlažen zrak iznad Atlantika. V petek se bo višinska dolina s hladnim zrakom vdrla nad zahodno Sredozemlje, nad severnim Sredozemljem pa se bo poglabljal ciklon, ki bo našim krajem prinašal padavine (animacija 1).

"Otoplitev po obdobju mrzlega vremena je običajno zapleten proces za napovedovanje. V zadnjem tednu so se tla zelo ohladila in kar globoko zmrznila. Hladni zrak, ki se je nabral po nižinah, lahko spiha samo močan veter. V krajih, ki so v zatišju pred jugozahodnikom (Idrijska, Koroška, ipd.), ostaja hladen zrak lahko dan ali celo več po tem, ko ga je drugje veter že spihal. Tudi drugje se zamrznjena tla ne bodo kaj dosti segrela niti ob dotoku toplejšega zraka," pojasnjujejo na Arsu.

Zima, sneg, mraz, led | Avtor: EPA EPA

Ko se bodo začele pojavljati prve padavine v četrtek sredi dneva, bo meja sneženja razmeroma nizko in ni izključeno, da bo snežilo tudi na Primorskem. Nato se bo meja sneženja dvigala, ker bo iznad Sredozemlja dotekal toplejši zrak. Padavine se bodo zvečer in v noči na petek postopno širile v notranjost Slovenije.

Zaradi podhlajene podlage bo prehodno lahko ponekod nastajala poledica. Žled v širšem obsegu bo sicer manj verjeten, led pa se predvidoma ne bo dolgo nabiral, saj se bodo predmeti in drevesa hitreje segrevali kot tla.

V petek proti poldnevu in zgodaj popoldne se bo od severa začelo hladiti in meja sneženja se bo postopno spustila do nižin. Najkasneje bo začelo snežiti južno od Ljubljane ter v notranjosti Primorske.

Zima, sneg, mraz, led | Avtor: EPA EPA

Trenutni izračuni predvidevajo, da bo skupna količina padavin (dežja in snega) ob tem dogodku predvsem v zahodni, južni in delu osrednje Slovenije znašala od 20 do 50 litrov/m2, lokalno v hribovitem svetu tudi več. 

Od petka opoldne do sredine noči na soboto, ko bo sneženje ponehalo, bo po trenutnih izračunih v večjem delu Slovenije po nižinah zapadlo od 10 do 20 cm, v višjih legah pa tudi več snega.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.