Slovenija
25 ogledov

Denar za plače zaenkrat bo

Samo Fakin je včeraj dobil podporo poslancev državnega zbora za drugi mandat na Žurnal24 main
V petek bo okoli štirideset tisoč zaposlenih v zdravstvu dobilo oktobrske plače.

Tako je zdravstveni minister Tomaž Gantar zatrdil po sestanku z generalnim direktorjem Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) in državnim sekretarjem na finančnem ministrstvu Alešom Živkovičem.

Finančno ministrstvo je v sredo zablokiralo najem likvidnostnega posojila ZZZS pri državni zakladnici. Posojilo so bili pripravljeni odobriti le v primeru, če bi zavod v proračun vrnil domnevna preplačila. ZZZS je zaradi nelikvidnosti včeraj že obveščal izvajalce zdravstvenih storitev, da nima denarja za nakazila, ki bi se večinoma porabila za plače.

Vračati milijone

Zavod bo Davčnu upravi RS (Dursu) do konca leta moral vrniti 37,6 milijona evrov, kolikor naj bi Durs zaradi napake v informacijskem sistemu preplačal ZZZS, so se dogovorili na omenjenem sestanku.

"Temeljni vzrok za nastali zaplet je dejstvo, da imamo v Sloveniji monopolnega ponudnika obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki si zaradi svojega monopolnega položaja in neurejenih finančnih odnosov z državo takšne škandale lahko privošči,” so komentirali v sindikatu FIDES. Prepričani so, “da monopol na področju obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki ga v tej državi mnogi idealizirajo, ni prijazen ne do bolnikov ne do zdravstvenih delavcev.”

Komentarjev 11
  • Scott 01:29 09.november 2012.

    Ni se še zgodilo,da ne bi dobili plače in tudi tokrat se ne bo tako,da je to dezinformacija in velika,velika laž!Kaj vse papir prenese tudi pri žurnalu,ja.?

  • Scott 01:29 09.november 2012.

    Ni se še zgodilo,da ne bi dobili plače in tudi tokrat se ne bo tako,da je to dezinformacija in velika,velika laž!Kaj vse papir prenese tudi pri žurnalu,ja.?

  • feferon 18:34 08.november 2012.

    Pa naj zadržijo plače politikom, dokler se končno česa ne dogovorijo.Samo sejnine nabijajo in se prepucavajo učinka pa nobenega.