Slovenija
64 ogledov

Jutri velika podražitev bencina in dizla

Ob polnoči so se cene naftnih derivatov dvignile. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Od jutri dalje bosta 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo krepko dražja. Liter bencina za 1,9 centa, dizla pa za 2,5 centa.

Na sredozemskih borzah se je v preteklih dneh cena surove nafte zvišala, prav tako se je okrepil tečaj ameriškega dolarja, zato dvig cen goriv na naših črpalkah ni nepričakovan.

Neosvinčen 95-oktanski bencin bo od jutri dražji za 1,9 centa za liter, po novem bo treba zanj plačati 1,245 evra.

Za liter dizla bo treba odšteti 2,5 centa več, po novem bo cena znašala 1,149 evra.

Za polno 50-litrsko posodo dizelskega gorica boste morali jutri plačati 1,25 evra več, kot doslej. 

Proizvajalci bi omejili količino načrpane nafte

So se pa cene surove nafte znižale v današnjem azijskem trgovanju. V središču pozornosti trgovcev je novembrsko srečanje glavnih proizvajalk nafte, na katerem naj bi dorekli krčenje proizvodnje, s čimer bi ublažili pritisk na cene črnega zlata.

Nafta | Avtor: Profimedias Profimedias

Zahodnoteksaška nafta z dobavo v decembru se je pocenila za 0,38 odstotka na 50,67 dolarja za 159-litrski sod, medtem ko so decembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent upadle za 0,19 odstotka in so pri 51,68 dolarja.

V zadnjem času na trgu prihaja do mešanih signalov glede morebitnega reza v proizvodnjo, o čemer bodo članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) odločale na srečanju 30. novembra.

Iranski predsednik Hasan Rohani je med vikendom izrazil pripravljenost, da prispeva k pošteni kvoti proizvodnje in cenam nafte. Medtem si venezuelski predsednik Nicolas Maduro zavzema za skupno rešitev, predvsem zaradi stečaja, ki grozi venezuelski državni naftni družbi PDVSA.

Ruski minister za energetiko Aleksander Novak pa je v nedeljo po srečanju s predstavniki nekaterih držav proizvajalk, tudi s predstavniki Savske Arabije, dejal, da so razpravljali o mnogo scenarijih. Rusija, ki je sicer pripravljena sodelovati pri morebitnem Opecovem rezu, po njegovih pojasnilih še ni čisto odločena, ali bo zamrznila ali zmanjšala proizvodnjo.

Voditelji Opeca se konec tedna sestanejo na Dunaju

Predstavniki kartela in Rusije se bodo sicer danes sestali na pogovorih pred tehničnim srečanjem Opeca na Dunaju 28. in 29. oktobra, na katerega so bile povabljene tudi Rusija in druge naftne proizvajalke.

Savdska Arabija in Rusija sta medtem v nedeljo podpisali memorandum o sodelovanju v naftnem in plinskem sektorju, je povedal savdski minister za energijo Kalin bin Abdel Aziz al Falih. Sporazum med drugim spodbuja investicije v naftne in plinske ter elektro projekte obeh držav.

Nafta | Avtor: Profimedias Profimedias

Falih je ocenil, da se cikel zniževanja cen nafte približuje koncu. "Tržni temelji, v smislu ponudbe in povpraševanja, so se začeli izboljševati," je dejal. "Optimistični smo, da se bodo cene nafte še naprej zviševale."

Tudi naftni minister Katarja, ki trenutno predseduje kartelu Opec, Mohamed al Sada je ocenil, da je najtežje stopnje konec.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • MihaPu 21:16 24.oktober 2016.

    Že zdavnaj bi to morali biti pod 1 eurom glede na naš stadard. Banda lopovska, nekoga bo treba pritisniti dosti je tega pričakujemo vstajo kmalu! Preveč nas obdavčujejo in kradejo in nič ne naredijo za nas male ljudi.

  • jozicamurn 21:11 24.oktober 2016.

    Napočil je čas, da odstavimo nekoga in pa da se ponovno uvede "ljudsko sodišče" in pa nekaj podobnega kot Duterte, da vse ki ne delajo v INTERESU državljanov dejansko likvidiramo. Za te elitneže mora obstajati neka kazen ne pa da ...prikaži več ji vseskozi ubežijo ter si polnejo žepe. Kakšen anonimni fond za likvidacijo teh oseb bi prav prišel ... da potem vidimo "podražitve" ko so vsepovsod "pocenitve". Mislim za norca nas že imajo.

  • francl12 16:33 24.oktober 2016.

    zadnji čas, da se cel sistem sesuje! Že leta 1900 so se furali na elektriko. Leta 2016 pa ne znajo baterije, ki bi držala 500km nardit.Seveda ne znajo ker še fosilni priseki niso našli drugega vira izkoriščanja.