Svet
9 ogledov

Sobotni dan bo malce daljši

Zemlja Luna Žurnal24 main
V noči na nedeljo boste lahko spali majčkeno dlje, saj bo 30. junij daljši za sekundo.

Znanstveniki bodo namreč koordiniranemu univerzalnemu času (UTC) zadnji dan junija tik pred polnočjo dodali eno sekundo, s tem pa atomski čas, po katerem se zgledujejo vse zemeljske ure, uskladili z dejansko Sončevo uro, ki je zaradi elipsoidnega gibanja Zemlje po vesolju bolj spremenljive narave.

Naš planet za en celoten obrat okoli svoje osi v povprečju potrebuje 86.400 sekund. Vendar pa dan ni vedno enako dolg dnevu, na Zemljo vplivajo številni dejavniki, kot je denimo težnost Sonca in Lune, zato pa se gibanje upočasnjuje, v povprečju za dve milisekundi na dan, poroča Livescience.com.

Popravki ure so od leta 1972, ko je bil sklenjen dogovor o UTC, relativno pogosti, doslej jih je bilo 25, zadnjega smo imeli pred približno letom in pol. Mednarodno telo, ki usklajuje popravke, se zanje odloči, če sta si zemeljski in atomski čas narazen vsaj 0,9 sekunde. Čeprav se zdi to kaplja v morje, pa je zelo pomembno zaradi pravilnega delovanja tehnološke opreme, denimo računalnikov in GPS-naprav.

Jutri bi tako morale tik pred polnočjo po UTC-času, to je ob 1:59:00 1. julija po srednjeevropskem času, naprave pokazati nenavadno zaporedje: 23:59:60.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.