Šport > Nogomet
32 ogledov

Južnoameričani v ekipo Jugoslavije dali le "Sarmo"

Švica Slovenija kvalifikacije za SP 2014 Stade de Suisse Bern Derdiyok Reuters
Ekvadorski dnevnik El Telégrafo se je ob uspešni uvrstitvi domače reprezentance na prihajajoče svetovno prvenstvo poigral z mislijo, kako močna bi lahko bila morebitna ekipa Jugoslavije.

"Če bi bila kraljevina Jugoslavija še združena, potem bi imela eno najboljših evropskih ekip," je prepričan ekvadorski El Telégrafo. Pri omenjenem dnevniku so se na svoji spletni strani vmešali v večno debato, ki skoraj dve desetletji po razpadu Jugoslavije še vedno razvnema državljane nekdaj bratskih republik.

"V državah Hrvaške, Slovenije, Srbije, Bosne in Črne gore so igralci najvišjega razreda, ki blestijo v svojih klubih," nadaljujejo Ekvadorci, ki bodo svojo državo lahko spremljali na prihjajočem mundialu, kamor se je od "Jugoslovanov" zaenkrat uspelo uvrstiti zgolj Bosni in Hercegovini.

Slovenija "ni imela sreče"

"Reprezentanca Jugoslavije, ki je bila aktivna med letoma 1920 in 1992, je bila ena prvih evropskih ekip, ki je igrala na svetovnem prvenstvu, leta 1930 (Urugvaj). Nastopala je tudi v Braziliji 1950, Švici 1954, na Švedskem 1958, Čilu 1962, Nemčiji 1974, Španiji 1982 in Italiji 1990. Po balkanskih vojnah so se Slovenija, Bosna in Hrvaška osamosvojile od kraljestva in kot neodvisne države zaigrale na mundialih, Francija 1998 je bila ena prvih, kjer so sodelovali."

Ekvadorski kolegi dodajajo, da Slovenija skupaj s Srbijo in Črno goro "ni imela sreče" v tokratnih kvalifikacijah za SP v Braziliji, povsem pa so spregledali reprezentanco Makedonije, medtem ko k Jugoslaviji niso prišteli niti Kosova. Izmed Slovencev si je mesto v namišljeni ekipi kot že nekajkrat doslej priboril le vratar Samir Handanović.

Več kot polovica meni, da je o tem neumno razpravljati

Na spletni strani hrvaškega dnevnika Večernji list (www.vecernji.hr) ob besedilu, povezanim z namišljeno ekipo Jugoslavije, bralce sprašujejo o možnostih jugoslovanske ekipe na SP. Največ glasov ima zaenkrat odgovor "o tem je sploh neumno razpravljati" (52 %), sledi "da, bili bi prvaki" (35 %) in "ne bi bili prvaki, ampak bi prišli daleč" (10 %). Samo tri odstotke vprašanih meni, da bi se odrezali slabo. Poleg Handanovića so v ekvadorski ekipi še:

- branilci: Branislav Ivanović (Srbija/Chelsea), Nemanja Vidić (Srbija/Manchester United), Neven Subotić (Srbija/Borussia Dortmund), Emir Spahić (Bosna in Hercegovina/Bayer Leverkusen);

-vezisti: Luka Modrić (Hrvaška/Real Madrid), Mateo Kovačić (Hrvaška/Inter Milan), Ivan Rakitić (Hrvaška/Sevilla), Miralem Pjanić (Bosna in Hercegovina/AS Roma);

- napadalci: Stevan Jovetić (Črna gora/Manchester City), Mario Mandžukić (Hrvaška/Bayern München) in Edin Džeko (Bosna in Hercegovina/Manchester City).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.