Slovenija
29 ogledov

K nam po meso in bencin

Življenske potrebščine Žurnal24 main
Avstrija. Nekaj kilometrov čez mejo boljši eksistenčni pogoji. Vabijo višje plače in nepremičnine. Slovenija. Sosedje pri nas redno zapravljajo za hrano, pijačo in cigarete.

Pliberk, Prevalje. "Selitve v Avstrijo so povezane zlasti s potrebo po iskanju dela, in sicer zaradi povečanja nezaposlenosti v Sloveniji, ter boljšimi eksistenčnimi pogoji, ki jih ponuja Avstrija. Tu mislimo tudi na cenejše nepremičnine," so za Žurnal24 pojasnili v uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Župan Pliberka  | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
Že 40 slovenskih družin

V uradu s konkretnimi številkami ne razpolagajo, imajo pa informacije o povečanem priseljevanju Slovencev v avstrijsko zvezno deželo Koroško, zlasti na področje Podjune, v kraj Pliberk. "V naši občini živi vsaj 40 slovenskih družin. Zdaj, ko bomo v nakup znova ponudili poceni gradbeno zemljo po 20 evrov na kvadratni meter, pa jih pričakujemo še nekaj," je ob našem obisku v Pliberku povedal župan Stefan Visotschnig.

Tasić: Ni vse tako ugodno

Prejšnji teden smo poročali o "nepremičninskem hitu" čez mejo v Pliberku, kjer občina prodaja poceni gradbena zemljišča in tako pospešuje priseljevanje mladih družin. Matic Tasić, župan slovenske Občine Prevalje, pravi, da ni vse tako ugodno, kot je sprva videti. "Zemlja je sicer cenejša, vendar sta gradnja in vzdrževanje nepremičnine čez mejo veliko dražja," pojasnjuje, a priznava, da je postopek pridobivanja vseh dovoljenj za gradnjo v Avstriji veliko hitrejši kot v Sloveniji. "Avstrija je bogata država. Tudi slovenskim družinam da subvencije, če se prijavijo kot njihovi občani. Tega v naši državi še dolgo ne bo," je dodal prevaljski župan.

Po meso in k frizerju

Če višje plače čez mejo ženejo mnoge Slovence, pa cenejše cigarete, meso, zobozdravstvene storitve, frizer, hrana, pijača in bencin na slovensko Koroško privabijo avstrijske goste. "V tej krizi nas rešujejo avstrijski sosedi. Kar 80 odstotkov naših gostov je Avstrijcev," je za Žurnal24 povedala Karolina Kozlar, lastnica gostilne Pik v Prevaljah, in dodala, da sosedi redno prihajajo tudi v druge slovenske gostilne na kosila ali malice, saj pravijo, da je slovenska hrana boljša in cenejša. Tudi župan Pliberka priznava, da velikokrat natoči gorivo na naši strani meje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.