Vizita za živali > Novice
206 ogledov

Kače že prihajajo na plano

Vipera ammodytes, modras v divjini Aleš Lubej
Mariborčani na Kalvariji opazili prve kače, na mariborskih gričih se pojavljajo tudi strupeni modrasi.

Konec minulega tedna so Mariborčani pri vzponu na Kalvarijo že opazili prve kače, poroča portal maribor24.si.

Najpogosteje se na mariborskih gričih pojavijo modrasi, ki so ena izmed treh strupenih vrst kač, ki živijo v Sloveniji. Preseneti lahko tudi kakšen gož ali smokulja.

Modras je najbolj strupena kača pri nas. Je majhna in debela kača povprečne dolžine med 50 in 80 centimetrov. Lahko pa modras doseže tudi do 90 centimetrov in več dolžine. Modras se najraje zadržuje na suhih področjih, skalnatih grebenih, najdemo ga lahko do 1500 metrov nadmorske višine in več. Pretežno je to dnevna kača. Hrani se pretežno z majhnimi sesalci, lahko pa tudi z kuščarji, ptiči in drugimi kačami. Parijo se aprila in maja.

Preberite:

V Sloveniji sicer živi 11 vrst kač, strupene so  modras, laški gad in gad. Kače, ki živijo pri nas, so večinoma miroljubne in plahe, razen seveda, če se počutijo ogrožene. Če imate bližnje srečanje s kačo, jo pustite pri miru in se ji raje izognite.

Ob srečanju s kačo se ustavite in umirite ter tako kači omogočite, da se odplazi. Največkrat pride do ugriza ravno v primerih, kadar želijo ljudje kačo ubiti ali ujeti. Ko greste v naravo, poskrbite za primerno obutev, izogibajte se visoki travi ter zapuščenim mestom. Na sprehodu se potrudite biti glasni, da vas bodo kače zaznale in se bodo lahko predhodno umaknile.

Komentarjev 2
  • watcher 07:40 22.marec 2016.

    Mene bolj skrbijo tiste kače v parlamentu.

  • izRODEk 22:18 21.marec 2016.

    Ajde bre, riti ene. Naši dedki in babice so se s kačami igrali (in se zavedali njihove koristnosti v eko sistemu). Vi pa zganjate paniko in histerijo, kaj vam je...