Slovenija
51 ogledov

Kadijo jo čedalje starejši

Laboratorij za konopljo Žurnal24 main
Policisti. Letos zasegli skoraj petkrat več rastlin konoplje kot lani.

V prvem polletju letošnjega leta so policisti zasegli 7.918 rastlin konoplje, v enakem obdobju lani 1.714, v prvem polletju leta 2010 pa denimo 864 rastlin. “Gre predvsem za povečano aktivnost policije na tem področju in ne moremo trditi, da gre za povečano uporabo konoplje,” razlagajo na policiji. Je pa večina pri nas zasežene konoplje po njihovih ocenah namenjena slovenskemu in ne tujemu trgu.

Kriza in povečana uporaba

Uporaba konoplje kot droge se po podatkih evropske raziskave o alkoholu in preostalih drogah Espad v Sloveniji med letoma 1998 in 2012 ni povečevala.

“Opažamo pa spremembe pri uporabnikih,” pravi Tomaž Koren, strokovnjak na področju konoplje v medicini in industriji ter na področju drog iz zavoda Konoplja.org. Starost uporabnikov se po njegovih ocenah zvišuje, veliko je uporabnikov, starih 35, 40 let. “Ta trend, da se starostna meja uporabe drog zvišuje, je opaziti tudi pri uporabi drugih drog,” razlaga. Pri mladostnikih opažajo, da se uporaba ne povečuje, ampak se glede na delež vseh uporabnikov celo zmanjšuje.

“Kriza bo zagotovo vplivala na uporabo konoplje. V krizi se uporaba droge poveča,” dodaja.

Pokličejo jih bolniki

Koren ni mogel potrditi večjega števila uporabnikov konoplje v medicinske namene. “Je pa pri nas vse več ozaveščenih ljudi, ki so seznanjeni z zdravilnimi učinki medicinske konoplje. Tudi bolniki, ki nikoli prej niso kadili, so začeli uporabljati medicinsko konopljo za lajšanje simptomov,” opisuje. V zadnjem času jih je z njimi stopilo v stik veliko starejših, ki si želijo z medicinsko konopljo lajšali bolečine ali bolezni. “Vendar je trenutna situacija takšna, da je v Sloveniji medicinska konoplja nedostopna, dostopna je samo na nezakonitem trgu,” dodaja.

“V Sloveniji naj bi bila uporaba medicinske konoplje v zdravstvene namene legalna prihodnje leto, je pa to odvisno od politike,” napoveduje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.