Zdravje > Aktualno
80 ogledov

Kadilci bodo dobili odškodnino

<ilustracija>: 09.01.2007, cigareta, dim, kajenje, kadilec, ogenj, Ljublja Ivan Zupič
Po 17-ih letih se je končal proces okoli milijona Kanadčanov proti tobačnim koncernom.

Kanadsko sodišče je v ponedeljek tri tobačne koncerne obsodilo na plačilo več kot 15,5 milijarde kanadskih dolarjev (11,3 milijarde evrov) odškodnine kadilcem v provinci Quebec, ki so trdili, da niso bili opozorjeni na zdravstvena tveganja kajenja.

S tem se je po 17 letih končal proces okoli milijona Kanadčanov proti tobačnim koncernom JTI-Macdonald, Imperial Tobacco ter Rothmans Benson & Hedges, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odvisnost ali rak

Omenjeni trije koncerni so že napovedali pritožbo na dosojeno odškodnino, ki je najvišja v zgodovini Kanade. Kljub temu bodo morali še pred pravnomočnostjo sodbe del kazni nameniti skladu, na zaslišanju pa ugotoviti, kako bodo sredstva sklada razdelili. Sodba je rezultat dveh skupinskih tožb, ki ju je proti koncernom vložilo okoli milijon Kanadčanov leta 1998, šele nedavno pa se je začelo sojenje. Tožbi so vložili kadilci, ki niso mogli nehati kaditi ali pa so imeli raka na grlu ali pljučih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podjetja so tožili, ker niso ustrezno opozorila potrošnikov pred nevarnostmi kajenja in ker niso izpolnila splošne obveze, "da se druge osebe ne poškoduje". Obtožili so jih tudi brezobzirnega marketinga in uničenja dokumentov v zvezi s primerom. Podjetja trdijo, da sodba nima podlage v dokazih. Trdijo, da se Kanadčani že od 50. let prejšnjega stoletja zavedajo zdravstvenih tveganj kajenja in da so na škatlicah cigaret že več kot 40 let natisnjena zdravstvena opozorila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • puksicd 16:05 12.junij 2015.

    Torej bi tudi jaz moram dobiti odškodnino, ker nisem bil obveščen, da če bi bil kadilec, ki se "kao" ni zavedal nevarnosti kajenja, da bi lahko dobil mastno odškodnino. Narobe svet.