Slovenija
22 ogledov

Kadimo manj, pijemo pa še vedno radi

kajenje Shutterstock
Delež Slovencev, ki kadijo, se je znižal za deset odstotkov. Pri porabi alkohola ni bistvene razlike.

Podatki o porabi alkohola v Sloveniji kažejo, da je ta leta 2008 znašala enajst litrov čistega alkohola na prebivalca, starega 15 let ali več. "Z vinom popijemo povprečno 50 odstotkov čistega alkohola, s pivom 40 odstotkov in z žganimi pijačami 10 odstotkov," so zapisali na Statističnem uradu RS.

Leta 1994 je redno kadilo 29 odstotkov odraslih prebivalcev, do leta 2007 pa se je njihovo število znižalo za deset odstotkov.

Pojemo bistveno več sadja in zelenjave

Na statističnem uradu so obravnavali tudi podatke o prehranskih navadah Slovencev. Ugotovili so, da lahko glede na porabo nekaterih osnovnih skupin živil sklepamo, da danes pojemo bistveno več sadja in zelenjave kot pred dobrimi dvajsetimi leti.

Takrat smo po podatkih statističnega urada na dan pojedli povprečno 285 gramov sadja in zelenjave, zdaj pa ga pojemo približno dvakrat toliko. S takšno porabo sadja in zelenjave smo dosegli tudi povprečje Evropske unije, medtem ko smo leta 1991 zaostajali za tretjino.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:52 18.december 2014.

    alkohol je nacionalni šport. zagrizen v našo kulturo podobno kot naša slaba kultura vožnje, samo da verjetno še mal bolj.