Slovenija
48 ogledov

Kaj, če zadenete na lotu

Roman Vodeb Žurnal24 main
Sedmica. Ob rekordnem dobitku lahko mirno izgubite trezno glavo, pravi psihoanalitik Roman Vodeb.

Če enkrat zadenete sedmico, vam ni treba za vsako ceno ohraniti trezne glave. To pred nedeljskim žrebanjem pravi teoretski psihoanalitik Roman Vodeb.

Z nekaj milijoni evrov se da, navkljub od sreče zadeti glavi, čisto spodobno živeti, je prepričan. Vodeb se zaveda, da hitro pridobljeno bogastvo hitro poide, to pa pripisuje predvsem naravi dobitnika.

"Veliko ljudi je uživaških, radodarnih in sočutnih. Razdajanje in zapravljanje denarja jih osrečuje, jim je v užitek. Užitku se pa pač ne da kar tako upreti," pravi in doda, da se ob tem aktivirajo tudi obrambni mehanizmi, zaradi katerih posameznik racionalizira, da je z njegovim zapravljanjem vse v najlepšem redu.

Kaj pa zdravje

"Srečko, ki na loteriji zadane sedmico, se lahko sčasoma bistveno spremeni v čustvovanju, obnašanju, življenjskem stilu in nazoru," pravi Vodeb in pojasni, da človek vseh novih misli, ki so v osnovi vezane na načelo ugodja, takoj ne more premleti, pač pa postopoma.

Trenutnih posledic ob dobitku vseeno ne izključuje. Če vsa življenjska energija hipno odteče za doživljanje zmagovitega dobitka, pride do nekakšnega energetskega šoka, zaradi katerega usahnejo vitalne življenjske funkcije, človek lahko doživi srčni infarkt, pravi.

Na to se ne da pripraviti. Če bi poskušali, bi porazu sledilo veliko razočaranje, posvari. Večina igralcev lota je v javnih pričakovanjih sicer zadržana. "Človek pogosto uradno izreka neumnosti, ki jih v resnici ne smisli. Vsak, ki vplača loto, po tihem vsaj malo pričakuje in upa da bo vendarle on tisti, ki ga bo doletela sreča," je prepričan Vodeb.

Celoten pogovor si lahko preberete v nedeljo na naši spletni strani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.