Slovenija
38 ogledov

Kaj decembra kupujemo Slovenci

Otrok darilo Profimedias
Med najbolj priljubljenimi darili so igrače, praktični pripomočki in tehnični izdelki. Raziskava pa kaže, da smo Slovenci vedno bolj preudarni pri nakupih.

Portal za primerjalno nakupovanje ceneje.si je pripravil analizo nakupov med več kot 700 kategorijami izdelkov. Iskali so izdelke, po katerih je povpraševanje v času prazničnih nakupov najvišje. Decembra so to igrače, praktična darila za osebno nego, kuhinjski pripomočki, parfumi ter nekateri tehnični izdelki. 

Med igračami so priljubljena darila družabne igre, Lego oziroma Duplo kocke ter radijsko vodene igrače. Decembra pri tem beležijo od 2- do 3-krat večje povpraševanje glede na letno povprečje. Parfume decembra kupujemo enkrat pogosteje kot sicer.

Med praktičnimi darili pa se najpogosteje znajdejo brivniki in oblikovalci las. Za 130 odstotkov se decembra poveča tudi zanimanje za praktične kuhinjske pripomočke. Najpogosteje se kupujejo multipraktiki, rezalniki in mešalniki. December je tudi glavna sezona za kavne aparate. 

novoletna darila grafika | Avtor: Ceneje.si Ceneje.si

Med tehničnimi izdelki je največ zanimanja za LED televizorje. Letos so hit OLED televizorji, ki se od navadnih ločijo po impresivnih barvah in ultra tankih zaslonih. Povpraševanje je naraslo kar za 70 odstotkov. Priljubljena ideja za darilo so tudi različnih avdio-video pripomočki, med katerimi najbolj izstopajo prenosni bluetooth zvočniki in fotoaparati. 

Povpraševanje višje že pred sezono

Analiza je pokazala, da je bilo povpraševanje pri večini omenjenih kategorij že pred glavno sezono do enkrat višje kot lani. Eden izmed razlogov je praktičnost nakupovanja na spletu, drugi pa skrbno načrtovanje nakupov, zaradi česar se iskanja daril mnogi lotijo že novembra. 

Na ceneje.si ugotavljajo, da Slovenci bolj preudarno nakupujejo skozi celo leto. Dobra tretjina celotne spletne populacije uporablja portale za primerjavo ponudb, kar je skoraj 20 odstotkov več kot v letu 2014, kaže raziskava spletnega nakupovanja Shopper’s Mind.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1