Magazin > Lepota & telo
421 ogledov

Kaj in koliko naj v vročini pijejo otroci

otrok, voda, pijača, pitje, vročina Shutterstock
V vročih mesecih so še posebno na udaru otroci. V najhujši vročini naj bodo v zaprtih in hladnih prostorih, pijejo pa naj veliko tekočine, predvsem vode.

Poletni meseci lahko zaradi vročine, ki je zadnja leta vedno hujša, pustijo posledice tudi pri otrocih. Kot opozarjajo zdravniki in pediatri, morajo odrasli ljudje na dan spiti od 2 do 3 litre tekočine, otroci pa potrebujejo na dan 1,5 litra vode. Če so temperature ozračja višje, pa toliko več.

Kdaj je otrok dehidriran?

Če je v telesu premalo tekočine ali če jo izgubimo z znojenjem, se pojavi dehidracija. Pri otroku jo lahko hitro spregledamo. Pomembno je, da otrok v vročini ni preveč telesno dejaven in da pije čez ves dan. Ko bo otrok rekel, da je žejen, po navadi pomeni, da gre za blažjo obliko dehidracije. Znaki, ki kažejo, da je otrok dehidriran, pa so pogosto suha in razpokana ustnice, suh jezik, utrujenost, zmanjšana telesna dejavnost in razdražljivost. Starši lahko otrokovo dehidracijo preverjajo tudi po barvi urina in pogostosti uriniranja. Manj pogosto uriniranje in urin temnejše barve sta pogosto znak, da otrok ni zaužil dovolj tekočine. Če ima dojenček tudi po več urah suho plenico, je to znak dehidracije.

Koliko tekočine potrebujejo otroci?

Ker vnašamo vodo v telo tako s pijačami kot hrano, so priporočila vnosa naslednja: za dojenčke do 4 mesece okoli 600 mililitrov na dan, za dojenčke od 4 do 12 mesecev pa 400 s tekočino, s trdo hrano pa 500 mililitrov. Pri otrocih od 1 do 4 let je priporočljivo na dan spiti 800 mililitrov tekočine, s hrano pa okoli 350. Otroci, stari med 4 in 7 let, naj spijejo na dan okoli 900 mililitrov tekočine, medtem ko jo s hrano zaužijejo okoli 500. Seveda pa se potrebe po tekočini razlikujejo pri povečani telesni temperaturi, dejavnosti in bolezenskih stanjih.

Kaj je najbolje piti?

Najboljša pijača za otroka v vročih poletnih mesecih je voda. Ta ga bo najbolj odžejala, poleg tega, da nima kalorij in ni sladka, pa bo dobra tako za njegovo telo kot za zobe. Primeren je tudi nesladkan čaj, vendar bodite pozorni pri instantnih mešanicah čajev, ker vsebujejo sladkor. Čaj z močno aromo ni primeren. Poleg vode so dobri tudi sveže iztisnjeni in pripravljeni sadni ter zelenjavni sokovi, vendar niso primerni za gašenje žeje, temveč bolj kot dodatek. Previdnost velja tudi pri gaziranih pijačah in drugih sadnih sirupih – če se le da, se jim raje izognemo.

Kaj narediti, če otrok noče piti

Če otrok noče piti, mu dodajajte tekočino po žlički. Tudi s hrano, običajno kakšna juha, bo dobil nekaj tekočine. Lahko da bo otrok zaradi vročine razdražljiv in ne bo hotel piti, zato mu dozirajte tekočino tako, kot mu je najljubše – če še vedno pije po steklenički in ga navajate na pitje iz kozarca, naj jo pije iz steklenice. Poleg juhe pa lahko otroku ponudite sadje, ki vsebuje veliko vode, ter druga živila, s katerimi bo zaužil potrebno tekočino.

Kako še drugače lajšati posledice vročine

Otroku v vročih dneh oblecite kratko majico ali bodi brez rokavov, neprepustne hlače ali plenice pa slecite, da bo telo lažje odvajalo toploto. Če ste v zaprtih prostorih, poskrbite, da bo prostor prezračen, da ne bo preveč vlage, obenem pa pazite, da ne bo prepiha. Če pa je otrok res pregret, ga shladite v kadi z mlačno, ne hladno vodo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.