Zdravje > Fitnes
136 ogledov

Kaj je bolj pomembno: telesna teža ali kondicija?

Fitnes Profimedias
Pri srčno-žilnih boleznih je fizična pripravljenost pomembnejša od telesne mase, pri sladkorni bolezni tipa 2 pa ravno obratno.

Ne glede na vašo težo je tveganje za srčno-žilnih bolezen manjše, če ste v dobri telesni kondiciji, je pokazala ameriška raziskava, objavljena v The Journal of the American Medical Association. V raziskavi so sodelovale ženske, ki so že imele težave s tovrstnimi boleznimi. 

"Rezultati kažejo, da je telesna kondicija bolj pomembna od prekomerne teže za zmanjševanje tveganja srčnih bolezni," je dejal vodja raziskave Timothy R. Wessel z Univerze v Floridi.

Srčno-žilne bolezni pa niso edina obolenja, povezana z debelostjo. Druga raziskava, objavljena v isti znanstveni reviji, je pokazala, da imajo med sicer zdravimi ženskami debele posameznice devetkrat višjo možnost za nastanek sladkorne bolezni tipa 2, tiste s prekomerno telesno težo pa dvakrat višjo možnost kot ženske z normalno telesno maso.

Vzrok za pojav bolezni

Za razliko od srčno-žilnih bolezni, telesna kondicija pomaga zmanjšati tveganje za sladkorno bolezen, a ne v taki meri, kot ga debelost povečuje. Raziskovalci so pri določanju kategorij debelosti upoštevali indeks telesne teže. Če je bil ta med 25 in 29, je to pomenilo, da ima sodelujoča v raziskavi prekomerno telesno težo, če pa je bil indeks višji od 30, pa da je debela.  

"Te ugotovitve izpostavljajo velik pomen telesne maščobe kot vzroka za pojav sladkorne bolezni tipa 2," je poudarila vodja raziskave Amy R. Weinstein iz Boston's Beth Israel Deaconess Medical Center.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.