Zdravje
2030 ogledov

Kaj jedo vegani

Vegavest Slovensko vegansko društvo
"Z jedilnika ste vrgli meso, ja kaj pa potem jeste?" je najpogostejše vprašanje, ki ga dobijo zagovorniki veganske diete.

Ljudje spreminjajo prehrano zaradi različnih vzrokov; bolezen, vera, vzrok je lahko duhovnost ali preprosto, odnos oziroma skrb za živali. Danes je na svetu veliko veganov, tudi vegeterijancev, obojim je namreč skupno to, da ne jedo mesa,  kot nam je povedala Anja Horvat iz Slovenskega veganskega društva: "Vegani si želimo biti vitalni, odgovorni in v sožitju z živalmi in naravo".

Hrana živalskega izbora je za njih prepovedana. Skratka, vegani ne uživajo niti kako drugače uporabljajo kakršnih koli izdelkov živalskega izvora; poleg tega, da ne jedo mesa, mleka, mlečnih izdelkov in medu, ne nosijo usnjenih ali krznenih oblačil ter zavračajo kozmetiko in vse druge izdelke, ki so preizkušeni na živalih.

Vegavest | Avtor: Slovensko vegansko društvo Slovensko vegansko društvo

Na vprašanje, ali se je težko navaditi na takšno hrano in spremeniti način kuhanja, v glavnem odgovorijo z "ne", čeprav je njihov jedilnik sestavljen iz izključno sadja, zelenjave, oreščkov, semen, alg, stročnic in žitaric: "Z uvedbo veganskega načina prehranjevanja se ni treba odreči najljubšim jedem, živalske sestavine nadomestimo z rastlinskimi nadomestki, receptov in kuharic na to temo, pa je tako in tako ogromno," povedo.

Veganstvo tudi v Sloveniji ni več redkost, imajo svoje društvo in od leta 2013 svoj slovenski festival veganstva in trajnostnega načina življenja "Vegafest".

Letošnji se iz Mosteca seli v center Ljubljane in se, tako organizatorji, "pridružuje vsem ostalim večjim veganskim festivalom po Evropi (Zegevege v Zagrebu, Begevege v Beogradu, Veganmania po vseh večjih mestih v Nemčiji, Avstriji in Švici)."

Vas zanima, kaj jedo?

Veganfest | Avtor: Slovensko vegansko društvo Slovensko vegansko društvo
Na jutrišnjem festivalu se bodo predstavljala društva in organizacije za zaščito in pomoč živalim, ekološke kmetije, podjetja z vegansko ponudbo in restavracije, ki vas bodo očarale z veganskimi okusi. Organizirana bodo strokovna predavanja, bogat srečelov in različne delavnice, na odru pa bo potekal zabavni program. 

"Razbijali bomo stereotipe o veganski prehrani in predstavili uspešne veganske športnike. Vas zanima, kakšna je veganska kremna rezina, iz česa je rastlinska salama in katera jed bo zmagala na izboru za Naj vegansko jed festivala? Vse to in še mnogo več boste izvedeli, če nas obiščete," so zapisali organizatorji in dodali:

"Namen festivala je predstaviti prednosti veganskega načina življenja in ozaveščanje o človekovem odnosu do živali, okolja in samega sebe. Za boljši svet, odgovorno in ozaveščeno družbo!"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.