Slovenija
31 ogledov

Kaj lastniki največ sprašujejo

hiša Shutterstock
Prvi del zavezancev za davek na nepremičnine je obvestila o informativno izračunanem davku prejel v četrtek, preostali del lastnikov pa jih bo predvidoma obvestila prejel prihodnji teden.

Po prvih odzivih lastnikov nepremičnin na obvestila o informativno izračunanem davku na nepremičnine je največ vprašanj in neurejenih podatkov pri prijavi prebivališča na številko stanovanja, so danes sporočili z Gursa. Za rezidenčno davčno stopnjo mora biti stalno bivališče prijavljeno na številko stanovanja, ne le na naslovu.

Preverite številko štanovanja 

Geodetska uprava (Gurs) ugotavlja, da je največ vprašanj glede podatkov o stalnem bivališču in posledično rezidenčni davčni stopnji.

Po zakonu je stanovanje rezidenčno in davek za zavezanca obračunan po 0,15-odstotni davčni stopnji, če ima zavezanec stalno prebivališče prijavljeno na naslovu in številki stanovanja, ki sta izpisana na informativnem obvestilu.

Če je na informativnem izračunu izpisana številka stanovanja in določena davčna stopnja "0,50 (03)", prejemnik obvestila pa meni, da bi morala biti davčna stopnja "0,15 (01)", mora preveriti prijavo stalnega prebivališča na številko stanovanja na upravni enoti, so pojasnili na Gursu.

Po rezidenčni davčni stopnji bo obdavčeno tudi stanovanje, pri katerem je v evidenci trga nepremičnin navedeno, da je bilo v letu 2013 najmanj pol leta oddano v neprofitni najem ali na prostem trgu. V tem primeru je pri davčni stopnji izpisan podatek "0,15 (02)".

Marca popravljeni podatki

Gurs bo na podlagi spremenjenih in prevzetih podatkov o prijavi na številko stanovanja v začetku marca ponovno izvedel obdelave podatkov za ugotavljanje rezidenčnosti. Lastniki bodo lahko spremenjene podatke preverili prek spletne aplikacije za spreminjanje podatkov registra nepremičnin. Za vstop je treba vpisati kodo, ki je navedena na obvestilih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.