Zdravje > Aktualno
18 ogledov

Kaj mesec rojstva razkriva o vašem zdravju

Ženska ob drevesu Profimedias
Raziskovalci z Univerze Columbia so odkrili povezavo med mesecem, v katerem je posameznik rojen, in njegovim zdravjem.

Ekipa profesorja Nicholasa Tatonettia z Univerze Columbia je v raziskavi ugotovila, da obstaja medsebojna povezava med rojstnim datumom in razvojem posameznih bolezni. 

Preučili so zdravstvene kartoteke več kot milijon bolnikov, ki so se zdravili v newyorški bolnišnici Presbyterian Hospital med letoma 1985 in 2013. Rezultati študije sovpadajo z rezultati prejšnjih študij, ki so bile opravljene na Švedskem, Danskem in v Avstriji. 

Najbolj ugoden je maj

"Dobra novica za ljudi, ki so rojeni v mesecu maju, je, da je možnost za razvoj kroničnih bolezni zelo majhna, v nasprotju s tistimi, rojenimi oktobra," ugotavljajo v študiji. 

Strokovnjaki s columbijske univerze pravijo, a so možnosti za razvoj astme pri ljudeh, ki so rojeni med julijem in oktobrom bistveno višje, tveganje, da bo posameznik trpel zaradi pomanjkanja pozornosti ali hiperaktivnosti (ADHD) pa je večje, če je oseba rojena novembra. 

Posameznike, rojene v marcu, pogosteje spremljajo aritmije, srčno popuščanje in bolezni srčnih zaklopk. 

Življenjski stil je pomembnejši

Čeprav so ugotovili pomembne povezave, pa je, kot poudarjajo avtorji študije, splošno tveganje za nastanek bolezni, ki je povezano z mesecem rojstva, v primerjavi z veliko bolj vplivnimi dejavniki, kot so prehrana, telesna aktivnost in življenjski stil, zelo majhno.

dezurni@zurnal24.si

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.