Magazin
34 ogledov

Kaj morate redno menjavati v kopalnici

kopalnica Shutterstock
Higiena prinaša zdravje in kadar se govori o njej, najprej pomislimo na kopalnico. Tam se v vašem domu zadržuje največ bakterij, zato se ji redno posvečajte.

Poleg tega, da jo morate redno čistiti in vzdrževati, je v kopalnici še nekaj stvari, ki jih je treba  pogosto menjavati. Preverite, katerih pet stvari ni dobro imeti predolgo v kopalnici, če v njej nočete imeti legla bakterij.

Britvice

Začnimo s tisto staro, ki je že lep čas pod prho. Ker je izpostavljena vodi, se njeno rezilo hitro obrabi, bakterije pa zato na njej ostanejo dlje, ker se nikoli zares ne posuši. Če želite podaljšati njeno življenjsko dobo, jo po uporabi dobro sperite s toplo vodo in obrišite do suhega ter hranite kje drugje, ne v kabini za prhanje.

Zobna ščetka

Če ste morda pozabili – zobno ščetko je treba menjati vsake tri mesece. Da preprečite nabiranje bakterij na njej, jo po vsaki uporabi dobro osušite z brisačo in čez ščetine poveznite plastični pokrovček. Če imate v posodici več ščetk, poskrbite, da se ne bodo dotikale. Zelo pomembno je tudi, da jih hranite čim dlje od straniščne školjke, saj se med izpiranjem bakterije širijo po zraku. Pametno je tudi, da pokrov školjke zaprete vsakič, ko potegnete vodo.

Zdravila

Kopalnica je najslabši prostor v domu za hranjenje zdravil. Toplota in vlaga, ki se redno ustvarjata v kopalnici, nista dobri za zdravila, zato lahko izgubijo svojo učinkovitost še pred iztekom roka. Zdravila zato hranite na najhladnejšem in vedno suhem mestu.

Ličila

Čeprav boste na redkih ličilih zasledili datum roka trajanja, to ne pomeni, da jih lahko uporabljate večno, zato bodite previdni pri uporabi. Pred vsakim nanosom ličil si dobro umijte roke, trdno zapirajte vse posodice in ličil nikoli ne delite z drugimi. Čopiče redno menjajte.

Brisače

In nazadnje – ne boste verjeli, a najbolj umazana stvar v vaši kopalnici ni stranišče, ampak brisača! Kot so potrdili znanstveniki, je na vlažni brisači ogromno bakterij, vključno z bakterijo E. Coli in salmonelo. Brisače zato menjajte vsake od dva do tri dni in se prepričajte, da so pred uporabo popolnoma suhe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.