Magazin > Lepota & telo
154 ogledov

Kaj naredi prva jutranja cigareta?

kajenje Shutterstock
S prvo jutranjo cigareto si naredite največ škode, pravijo raziskovalci. Jo pokadite pred ali po zajtrku?

Skupino ameriških znanstvenikov je zanimalo, kako škodljiva je prva jutranja cigareta. V raziskavo so vključili 2.500 kadilcev ter med njenim potekom med drugim analizirali tudi njihovo kri, vsi sodelujoči pa so izpolnili obsežen vprašalnik o kadilskih navadah in življenjskem stilu.

Kar 32 odstotkov sodelujočih je priznalo, da vsako jutro prvo cigareto prižgejo že v prvih petih minutah po tem, ko so se zbudili. V prve pol ure budnosti si cigareto privošči 31 odstotkov sodelujočih, 18 odstotkov pa si prvo cigareto prižge ob jutranji kavi, približno dobre pol ure po bujenju. Skoraj večina kadilcev tako dan začne s cigareto, ki si jo privoščijo na tešče, le 19 odstotkov pa je takšnih, ki z nezdravo razvado počakajo vsaj eno uro, privoščijo pa si jo šele po zajtrku.

Prej jo prižgete, bolj vam škodi

In prav zadnja možnost naj bi bila najboljša, pravijo raziskovalci. Ti so ugotovili, da imajo ljudje, ki cigareto prižgejo na tešče takoj po bujenju, v krvi več škodljivih snovi kot tisti, ki si pred prvo cigareto privoščijo zajtrk. Prav tako je raziskava pokazala, da tisti, ki jutro začnejo s cigareto, dim povlečejo bolj globoko in ga v pljučih zadržijo dlje, pogosteje pa zbolevajo tudi za rakom pljuč in grla.

Če se jutranji cigareti ne morete odpovedati, si pred razvado privoščite vsaj zajtrk, pozivajo raziskovalci. Tako boste telo manj zastrupljali, piše Medical Daily.