Magazin > Lepota & telo
599 ogledov

Kaj narediti, če vas opeče meduza?

meduza Profimedias
V slovenskem morju je kar nekaj meduz in prav je, da veste, kako reagirati, če vas ta opeče.

Lep dopust na morju vam lahko pokvari meduza, a vseeno, ne smete se pustiti zmesti. Če vas je opekla, vam predstavljamo, kako oskrbeti rano, ki je nastala. Meduze je v vodi težko opaziti in velikokrat se na skrivaj prikrade ter nas poškoduje. Simptomi "meduzinega poljuba“ so nenadna bolečina, občutek opekline, srbečica. Simptomi lahko trajajo tudi en teden.

Mit, da meduzin ožig omili urin drži, a marsikomu je takšno prvo pomoč neprijetno prejeti od koga drugega, poleg tega pa je po navadi težko najti osebo, ki bi brez težav slekla hlače in opravila malo potrebo na prijatelja, znanca ali še huje na neznanca.

Če vas opeče meduza, odplavajte na kopno in nogo močite v morju ali s fiziološko raztopino. Odstranite delčke, ki so ostali na koži. Nikakor pa bolečega dela kože ne izpirajte s sladko vodo, ki bo simptome samo še poslabšala. Če imate pri sebi led ali ledeno plastenko, to postavite na opeklino za najmanj 15 minut. S tem boste zmanjšali oteklino. Opeklino lahko namažete s tem primerno kremo, ki lahko ublaži žgoč občutek in pomaga pri regeneraciji kože.

 

Komentarjev 1