Avto
59 ogledov

Kaj narediti, ko poči na avtocesti

Nesreča na avtocesti (vaja)
1/3
AVP
V Centru varne vožnje Vransko je potekala demonstracija s prikazom, kako se je treba odzvati ob prometni nesreči na avtocesti.

Preventivno akcijo je v sodelovanju z Darsom, AMZS CVV ter Upravo RS za zaščito in reševanje organizirala Javna agencija RS za varnost prometa (AVP).

Opozoriti so želeli na problematiko pravilnega razvrščanja voznikov na avtocestah in hitrih cestah ob zastojih in prometnih nesrečah ter dvigniti zavedanje vseh udeležencev v cestnem prometu o nevarnostih in hudih posledicah, ki nastanejo ob nepravilni razvrščenosti vozil, ki niso udeležena v prometni nesreči ter povzročajo zastoj in onemogočajo dostop intervencijskih vozil na kraj prometne nesreče.

Odstavni pas mora ostati prazen

V. d. direktorja AVP Franc Pojbič je poudaril, da je pomembno, da se ob takih dogodkih pravilno razvrstimo in tako omogočimo intervencijskim službam neomejen dostop do kraja dogodka in reševanja ponesrečencev.

Gasilci, reševalci, policisti, inšpekcijske službe in izvajalci rednega vzdrževanja Dars bodo najhitreje in najlažje prispeli do kraja prometne nesreče, če se bodo vozniki na prehitevalnem pasu razvrstili skrajno levo do robne črte, vozniki na voznem pasu pa se morajo pomakniti na desno stran do robne črte, ne da bi zapeljali na odstavni pas, ki mora ostati prazen. Neudeleženi v prometni nesreči morajo med zastojem ostati v vozilu in se nato ravnati po navodilih intervencijskih služb. Paziti morajo tudi, da so ves čas v varnostni razdalji do vozila pred njimi.

V ta namen bodo na agenciji izvajali izobraževanja in usposabljanja za voznike ter si prizadevali za ustanovitev avtocestne policije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.