Zdravje > Prehrana
215 ogledov

Kaj narediti, ko se prenajemo?

čokoladno pecivo Žurnal24 main
Če se prenajeste, morate svoji prebavi privoščiti premor. Strokovnjaki svetujejo tudi pitje zadostnih količin vode in zmerno telesno aktivnost.

V prazničnem obdobju so mize polno obložene, kar pogosto vodi v prenajedanje, ki povzroča utrujenost, napenjanje, motnje zbranosti, splošno nelagodje, slabost in težave z zgago. Pretiravanje s hrano lahko povzroči tudi prebavne težave, ki se lahko kažejo bodisi kot zaprtje bodisi kot diareja.

Najboljši način za preprečevanje t. i. 'prehranjevalnega mačka' je preventiva oziroma zavestno in počasno uživanje manjših porcij, kjer smo pozorni na vsak košček hrane, ki ga damo v usta. Če pa se že prenajemo, strokovnjaki za lajšanje nelagodja svetujejo pitje veliko vode, s čimer preprečujemo dehidracijo. Priporočljivo je piti tudi vodo s sveže stisnjeno limono, ki pospešuje prebavo.

 Juhice in solata

"Najbolje je, da svoji prebavi privoščite odmor. Vaše prehranjevanje naj bo lahko," je za Huffington Post dejala farmacevtka in nutricionistka Barbara Mendez. Ob tem je svetovala uživanje mesnih juh, solat in zelenih sokov. "Vlaknine v zelenjavi bodo pomagale pospešiti prebavo," je dodala.

Strokovnjaki svetujejo neintenzivno telesno aktivnost. Med drugim priporočajo polurni sprehod, s katerim boste aktivirali prebavne organe in pospešili izločanje hrane. Telesna aktivnost pred spanjem bo pripomogla k boljšemu počutju naslednje jutro. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.