Vizita za živali > Novice
46 ogledov

Zaradi dolgčasa lahko tudi zboli

Pes gleda skozi okno Profimedias
Žal nam bodo prvomajski prazniki postregli s kislim vremenom, zato bodo predvsem bolj nežni kužki več časa na suhem pod domačo streho … Preberite nekaj nasvetov, da mu ne bo dolgčas.

Ne dovolite, da se vaš kuža med prazniki dolgočasi. Izkoristite proste dni za kaj novega, čeprav le med štirimi stenami. Pomagate si lahko z okusnimi priboljški, domišljijo in zabavnimi igračami. 

Dolgčas lahko pomeni resne težave

Že dolgo je znano, da je gibanje ključno za zdravje našega kosmatinca. Pasji psihologi in inštruktorji so si enotni, da je zelo pomembna tudi redna miselna stimulacija psa.

Zdolgočasen pes je pogosto problematičen pes, ki nadležno laja vse povprek in uničuje pohištvo ter ostale stvari po stanovanju. Psi, ki jim primanjkuje psihične zaposlitve, včasih nesmiselno hodijo in tečejo v krogih, mnogi izgubijo voljo do življenja. To ne preseneča, saj bi bili tudi vi nesrečni, če bi morali celo življenje preležati v dolgčasu in brezdelju.

Zdolgočasenost lahko vodi v nekatere hude duševne zdravstvene težave, ki se kažejo kot pretirano destruktivno vedenje, separacijska anksioznost, hiperaktivnost, obsesivno kompulzivno vedenje in celo agresija. Zato poskrbite za psihično zaposlitev psa, čeprav le med štirimi stenami.

Naj se igra začne

Deževne dneve lahko izkoristite za učenje novih trikcev, s katerimi se boste naslednjič pobahali pred prijatelji. Naučita se nekaj zabavnega in enostavnega, da bosta vesela oba. Ideje za učenje trikcev poiščite na spletu ali v knjigi. Med pasjimi skrbniki je priljubljena knjiga 101 pasji trik, kjer so trikci za začetnike in za tiste bolj vztrajne kužke ter skrbnike.

Aprilsko vreme lahko izkoristimo za spoznavanje novih izzivov, k razmišljanju ga spodbudite s priljubljenimi miselnimi igračami. Tako bo psihično zaposlen, kar izboljšuje njegove intelektualne sposobnosti. Izberete lahko igračko s predalčki, ki jih mora kuža odpreti, da pride do priboljška. Razveselil se bo tudi igric s pokrovčki, stožci, vrvicami in premičnimi ploščicami, pod katere skrijemo priboljške. Najtežje so tiste miselne igrače, kjer je več različnih izzivov in mora uporabljati tako smrček, kot zobe in tačko. 

 

Poskrbite za nego 

Dežne kapljice nas lahko spomnijo tudi na temeljito nego psa. Po dolgem sprehodu in čofotanju po lužah, kužka operemo in počešemo, očistimo mu ušesa in temeljito pregledamo ustno votlino. Očistimo mu zobe in po potrebi pristrižimo kremplje. 

To počnemo le s posebnimi kleščami za krajšanje krempljev, prvič to opravilo vedno prepustimo veterinarju ali frizerki, da vidimo, kako to izgleda. Med krajšanjem krempljev psa močno držimo, krempelj pa odrežemo tako, da bo v stoječem položaju v ravnini s tlemi. Vedno pazimo, da odrežemo le konico in ne pridemo do živega dela kremplja, ki psa boli. Živi del enostavno vidimo pri manj pigmentiranih kužkih s svetlimi kremplji.

 

Naj se zamoti

Za žvečenje mu ponudite trde palčke ali kosti, ki ga bodo zaposlile za dlje časa. Študije so že potrdile, da imajo psi, ki redno grizejo kosti in žvečljive dodatke, v krvi več hormona endrofina. Zato so ti psi bolj srečni in umirjeni.

Zelo zabavne so tudi kakovostne žoge z luknjo, v katere damo okusne priboljške. Kuža bo s kotaljenjem žogice poskrbel, da bodo priboljški padali skozi luknjo. Priboljške mu lahko tudi sami skrijete po stanovanju, s svojim smrčkom jih bo brez težav našel.

Na obisk povabite prijatelja ali soseda s psom, da bo imel vaš kosmatinec tudi pasjo družbo. Preden se prepustita igri, iz sobe odstranite vse nevarne predmete, da se ne bosta poškodovala.

Zakaj ne bi dneva izkoristili za maraton pasjih filmov? Številni kosmatinci budno spremljajo pse po televiziji. Če veliko lajajo in cvilijo, so jim filmi ali oddaje še bolj všeč. Poleg tega crkljanje na fotelju kužkom zelo prija. Tudi ob deževnih dnevih pa ne smemo pozabiti na dovolj dolge sprehode. 

Sponzor rubrike ODPRAVIMO TEŽAVE je mimovrste=), eno izmed svojih aktivnih igrač bodo za miselne izzive podarili kužkom Zavetišča Ljubljana.