Magazin > Lepota & telo
887 ogledov

Kaj polmesec na nohtih razkriva o vašem zdravju

Nohti so ogledalo vašega zdravja. Žurnal24 main
Pokaži mi svoje nohte in povem ti, kako zdrav si.

Da nohti veliko razkrivajo o našem zdravju, je znano že dalj časa. Tradicionalna kitajska medicina poudarja pomen polmeseca oziroma lunule na vaši nohtih. Če so te dobro vidne, naj bi bil to znak, da je telo zdravo in polno energije. Če je polmesec rahlo roza barve, bi to lahko kazalo na težave s srcem, če pa je rahlo rjave barve, naj bi bil to znak, da je v telesu preveč fluorida. Lunula naj bi zasedala petino nohta. Če je ožja, je to lahko znak za slabo prekrvavitev.

Rumeni nohti
Zdrav noht je roza barve, če ni takšen, vas lahko začne skrbeti. Če vam nohti porumenijo, gre lahko za pljučne bolezni ali sladkorno bolezen. Rumene pike na nohtih pa so lahko znak glivične psoriaze. Ker vse tri bolezni zahtevajo medicinsko zdravljenje, je najbolje, da v takšnih primerih obiščete dermatologa. Ni pa treba zganjati panike, če imate rumene nohte, ki si jih pogosto lakirate s temnim lakom. Če jih nekaj časa pustite brez laka, bodo spet dobili svojo staro barvo.

Bele pike
Drobne bele pikice na sicer zdravih roza nohtih ne bi smele predstavljati razloga za preplah. Po navadi kažejo le na to, da so imeli vaši nohti stresno obdobje. Eden od takšnih stresov je udarec v nohtno matrico (del, iz katerega noht raste). Če vzrok pikic ni udarec, pa so možni razlogi psoriaza in ekcem ali pa pomanjkanje cinka v vaši prehrani. Če je razlog slednji, jejte več rib in polnovrednih žitaric.

Sprememba barve
Najpogostejši razlog za spremembo barve je glivična okužba. Tako okužbo z glivicami kvasovkami kot bakterijsko okužbo lahko staknete v lepotnih salonih, če orodje ni razkuženo. V takšnih primerih se bolezen razvija tako, da se noht začne dvigovati, pod njim pa rastejo bele glivice. Če noht pozeleni, gre za bakterijsko okužbo. Posebno pazljivi bodite, ko odmikate obnohtno kožico, saj je ravno poškodba obnohtne kožice najpogostejši vir okužb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.