Magazin
59 ogledov

Kaj pomenita imeni plemen v Survivorju?

Survivor POP-TV-2
Zanimalo nas je, od kod izvirajo imena plemen resničnostnega šova Survivor.

Tekmovalci so se ob vstopu v šov Survivor razdelili na dve skupini, voditelj Miran Stanovnik pa je povedal, kako se imenujejo – Tala in Sambal. A pojasnila, od kog imena plemen, v oddajah ni bilo. Zato smo malo pobrskali in o tem povprašali tudi tiskovno predstavnico Katjo Klavoro.

Povedala nam je, da sta imeni Tala in Sambal imeni dveh čisto pravih filipinskih plemen. Zato smo še malo raziskali, kakšna so ta plemena in če so kakorkoli podobna našim plemenom iz šova.

Rdeče pleme - Sambal
Sambal so etnična skupina ljudi, ki živijo v pokrajini Zambales na Filipinih. V času kolonizacije so Španci zapisali, da so ljudje Sambala zelo vraževerni in še danes so znani po te, da verjamejo v določene vraže. Španci so jih klicali sambali – beseda je izpeljanka majevske besede 'sembah', ki pomeni 'častiti'. Pleme Sambal je od nekdj veljalo za zelo močne in ostre borce.

Modro pleme – Tala
Na Filipinih obstaja pleme Talaanding, po katerih so poimenovani tudi naši tekmovalci. Je filipinsko pleme, ki si močno prizadeva, da bi ostali takšni, kot so bili nekoč in se uspešno borijo pred modernizacijo. Njihov najvišji bog je Magbabaya, ki varuje naravo. Veliko dajo tudi na človeško dušo, ki j imenujejo Gimukud ali Makatu. Verjamejo v zakon in poroko, zato je to pri njih zelo pomembna stvar. Pomembna sta jim ekonomija in agrokultura.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.