Svet
162 ogledov

Kaj se je zgodilo z zastavami na Luni?

Zastava na Mesecu
1/3
Nasa
Kaj se je zgodilo z zastavami, ki so jih ameriški astronavti zapičili na Luno pred več kot 40 leti?

Na najbolj ikoničnih fotografijah misij Appolo konec 60. in na začetku 70. let na Mesec so astronavti poleg ameriških zastav, ki so simbolizirale takratno ameriško superiornost v vesolju. Zastave so astronavti zapičili v površje Lune in jih tam tudi pustili.

Kaj se je z njimi zgodilo v tem času? Po zadnjih fotografijah površja Lune iz leta 2012 jih je pokonci stalo še pet od šestih. Zadnjo je namreč podrl izpuh lunarne kapsule. 

A danes gotovo niso več tako lepe modro-rdeče barve, temveč zelo verjetno razpadajo, so zapisali pri Science Alert. Znanstvenik in strokovnjak za Zemljin naravni satelit Paul Spudis je pojasnil, da na Luni vladajo ostre razmere, saj ni ozračja, ki bi ščitilo pred škodljivimi UV žarki iz vesolja.

Prav tako je 14 dni na delu Lune, ki je obrnjeno proti Zemlji izredno vroče in temperature dosegajo 100 stopinj Celzija, nato pa 14 dni izredno mrzlo pri temperaturah -150 stopinj Celzija.

Zastava na Mesecu | Avtor: Nasa Nasa
Zasnova zastave je bila sicer dokaj enostavna, iz najlona, a po drugi strani je bil izziv, kako jo prepeljati do Lune v dovolj komaktni obliki in ob primerni zaščiti pred visokimi temperaturami med pristankom lunarne kapsule. Zastave, ki so jih uporabljali astronavti so bile tako varno spravljene v posebni zaščiti ter vstavljene kar v lestev kapsule, po kateri so se na površje spustili astronavti. Poleg zastave sta bili še zložljivi palici, ki sta služili kot drog in prečka. 

Zanimiva glede zastave je bila misija Appolo 12, saj posadki prečke ni uspelo sestaviti pod kotom 90 stopinj in je zato visela postrani. Zato so za naslednje misije pripravili boljši mehanizem droga. Zadnjo je zapičila posadka Appola 17 11. decembra 1972.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.