Magazin > Lepota & telo
385 ogledov

Kaj se zgodi, če iz jedilnika izločimo kruh?

kruh Shutterstock
Diete, ki poveličujejo vnos jedi z nizko stopnjo ogljikovih hidratov, so v porastu. A niso vedno tako učinkovite kot je morda videti na prvi pogled ...

Veliko ljudi eksperimentira, s kolikšnim vnosom ogljikovih hidratov še zdržijo skozi dan. Kruh in testenine so za veliko novodobnih posameznikov, v katerih tli želja po vitki postavi, že skoraj prepovedana živila. Kaj se torej zgodi, če iz prehrane izločimo kruh?

1. Izgubite težo vode

Prva stvar, ki jo opazimo, ko zmanjšamo vnos ogljikovih hidratov, je drastična izguba teže. Vendar se je pri tem potrebno zavedati, da to, kar smo izgubili, ni bila maščoba, temveč voda.

2. Dobite t. i. 'gripo nizkih ogljikovih hidratov'

"Ogljikovi hidrati so glavni vir energije za možgane,“ pojasnjuje dietetičarka Marie Spano. Ko oseba preneha z vnosom ogljikovih hidratov, skladišče glikogena postane nizko in izčrpano. Ko poide ves glikogen, je rezultat zaskrbljujoč. Pojavijo se slab zadah, suha usta, utrujenost, slabost, vrtoglavost, nespečnost in t. i. možganska megla. Počutje je podobno gripi. Sčasoma se telo sicer novo nastali situaciji brez ogljikovih hidratov prilagodi, vendar kljub temu tovrstna dieta ni ravno priporočljiva.

3. Pozna se drastičen upad energije

Pozna se drastičen upad vaših energijskih nivojev. Polnozrnati izdelki so odličen vir železa, magnezija in B vitaminov. Vsi omenjeni so „kritični pri vzdrževanju energetskih nivojev,“ pravi Spanova, ki opaža tudi splošno pomanjkanje magnezija pri večini ljudi.

4. Postanete res slabovoljni

Popolno črtanje kruha iz vaših jedilnikov lahko vodi tudi v izrazito slabo razpoloženje. Ogljikovi hidrati povišujejo možganski nivo nevrotransmiterja serotonina. Zato lahko popoln izbris zdravih ogljikovih hidratov, ki jih predstavljajo polnozrnati izdelki, pripelje tudi v poslabšanje vašega mentalnega zdravja.

 

 

 

 

 

Komentarjev 7
  • westal 06:18 18.september 2015.

    Kakor komu preveč je preveč ali kruha ali zelenjave ali pa mesa ni dobro.

  • smejka 23:52 17.september 2015.

    Vsak dan se lahko prebere nešteto nasprotujočih si zapisov,trditev,zagotovil,nasvetov in raziskav v zvezi s prehranjevanjem.Zagotovo drži,da imamo veliko vsega na razpolago.Veliko slabše hrane se poje,ker je le ta cenejša.Napihujejo nas dodatki,ki se dodajajo tako v prehrano živali,hrani sami in tudi ...prikaži več zelenjavi in sadju in preveč mirujemo.Vsi po vrsti pa z svojimi nasveti služijo na naš račun.Samo zdrava kmečka pamet ima pravi recept za zdravo prehranjevanje,modne smernice pa rušijo cel sistem.

  • jakec1575 15:05 17.september 2015.

    Prehransko piramido smo pred 30 leti uvozili iz ZDA. Vmes so jo zdravniki iz univerz in klinike v Marylandu že demantirali in odsvetujejo "lepljive" ogljikove hidrate. njihove rezultate so potrdili tudi drugod. Obrazlozili so tudi biokemijsko celotni metabolizem. Predelana lepljiva ...prikaži več zivila so vzrok za debelo postavo saj zmanjsujeo inzulinsko odzivnost v mišicah. Nekateri pri nas pa še vedno trobijo lanski kruh. Sicer pa če gremo v čase naših dedkov in njihovih starsev so bile kaksne kase, veliko sadja, zelje, fizol, juhe, krompir in 1x na mesec kak kos nepredelelanega mesa bolj za posladek. Redki bogati kmetje so zrli bel kruh in špeh. Pa bili so zunaj na prostem in delali. skratka piramida je zgodovina. Telo se adaptira po 3 tednih. Itak bakterije v crvesju in zelodcu diktirajo kaj bomo jedli.