Zdravje > Prehrana
76 ogledov

To se zgodi, če jemo zajtrk

Jutro Profimedias
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje NIJZ svetujejo vsakodnevno uživanje zajtrka.

"Zelo pomembno je začeti dan z zajtrkom, ki telo oskrbi s potrebno energijo in hranilnimi snovmi po daljšem (neabsorbtivnem) obdobju preko noči. Ko zjutraj zajtrkujemo, se zviša raven glukoze v krvi, to pa ugodno vpliva na delovanje celega telesa," opisujejo na NIJZ.

Redno uživanje zajtrka ima po njihovih izkušnjah pozitivne učinke na zdravje: izboljšata se kakovost in količina dnevno zaužite hrane, zmanjša pa se tudi tveganje pomanjkanja nekaterih vitaminov in mineralov. Tisti, ki opuščajo zajtrk, navadno uživajo manj kakovostno prehrano, ki je revna z vlakninami in bogata z maščobami.

Pomemben za možgane

"Možgani za svoje delo prav tako potrebujejo energijo. Zajtrkovanje tako pozitivno vpliva tudi na naše učenje, saj se izboljša reševanje kompleksnih nalog, logično sklepanje in aritmetika, reševanje problemov, pozornost ter spomin," naštevajo. Dodajajo, da so vsi omenjeni učinki odvisni tudi od količine in vrste živil, ki sestavljajo zajtrk. Raziskave tudi kažejo, da se tisti, ki zjutraj redno zajtrkujejo, bolj redno in zdravo prehranjujejo preko celega dne in lažje vzdržujejo priporočeno telesno težo. "Raziskovalci so ugotovili pozitivne učinke na zdravje že pri uživanju zajtrka 4 do 5 krat na teden," pravijo. 

Po njihovi oceni je najbolje, da zajtrk zaužijemo zjutraj, potem ko se zbudimo naspani in poženemo telo v tek z nekaj razgibalnimi vajami. "Zapomnimo si, da naše telo potrebuje energijo še preden začnemo z delom oziroma učenjem," opozarjajo. 

Tudi hitro pripravljen zajtrk je lahko zdrav. Na NIJZ svetujejo, da Izbiramo zdrave, polnovredne sestavine iz celih žit, ki ugodno vplivajo na zmeren dvig glukoze v krvi.

Zajtrk za prebavo

Tudi za dobro prebavo se morate prehranjevati redno, optimalno in imeti pet obrokov na dan. Pri tem je zelo pomemben zajtrk, ki ga ne smete izpustiti in ne sme biti sestavljen iz kave in cigarete na tešče.

Če sta sadje in zelenjava prijatelja prebave, so njen sovražnik zagotovo živalske maščobe in rdeče meso, ki se jim je bolje izogniti. Težave, predvsem zaprtje, lahko povzroči tudi pomanjkanje vlaknin. Teh je veliko v stročnicah, polnozrnatih žitih, oreških ter sadju in zelenjavi.

Prebavi in zdravju prijaznemu prehranjevanju boste piko na i dali z rednim gibanjem, ki bo blagodejno vplivalo na delovanje prebavil.