Zdravje > Intima
348 ogledov

Kaj se zgodi, če ne seksate?

Seks Profimedias
Pomanjkanje seksa lahko med drugim oslabi imunski sistem, vodi v apatijo in erektilno disfunkcijo.

Človeško telo je narejeno, da uživa v spolnosti, ki organizmu prinaša številne pozitivne učinke. Crkljanje, objemi in orgazem v možganih sproščajo oksitocin, dopamin in seratonin – horomone, ki sprožajo občutke samozavesti veselja, miru, ljubezni in dobrega počutja. To pa pozitivno vpliva na posameznikovo duševno zdravje, pripomore pa lahko tudi k sprejemanju boljših odločitev in kakovostnejšemu življenju.

Manj kot smo spolno aktivni, manj si želimo seksa

Čeprav se telo prilagodi različnim okoliščinam, je več raziskav pokazalo, da pomanjkanje spolnih odnosov privede do številnih sprememb v telesu. "Na eni strani lahko spolna neaktivnost privede do apatije na tem področju našega življenja, zato manj, kot smo spolno aktivni, manj želje po seksu imamo," je za osrednji katalonski časnik La Vanguardia pojasnila psihologinja in seksologinja Elena Crespi. 

Seks | Avtor: Profimedias Profimedias
Nekatere spremembe so povezane s pomanjkanjem sreče in drugimi pozitivnimi občutki, ki jih generira telesni stik. Dvigne se raven stresa, ta napetost pa se kaže v povišanem krvnem tlaku in višjem izločanju kortizola kot posledica tesnobe in stiske. Kortizol je med drugim odgovoren za višje ravni sladkorja v krvi in zaviranje imunskega sistema.

Bolj izpostavljeni okužbam 

Naposled smo bolj izpostavljeni okužbam, na kar vplivajo tudi nižje ravni imunoglobulinov, protitelesc, prisotnih v krvni plazmi, ki branijo telo pred virusi in bakterijami. Po ugotovitvah raziskovalcev z ameriške Univerze Wilkes imajo posamezniki, ki seksajo vsaj enkrat ali dvakrat na teden do 30 odstotkov višjo raven imunoglobulinov.

Raziskovalci z južnokorejske Univerze Konkuk so ugotovili, da spolni odnosi pozitivno vplivajo na zmanjševanje posledic kroničnega stresa. Premalo posteljnih aktivnosti pusti svoj davek tudi na spolovilih – tako pri moških kot pri ženskah. "Redno občevanje varuje pred pojavom erektilne disfunkcije pri moških, starih od 55 do 75 let. To pa lahko vpliva na splošno zdravje in kakovost življenja," so v znanstvenem članku v reviji The American Journal of Medicine zapisali strokovnjaki s finske Univerze v Tamperah.

"Zdravi spolni odnosi vplivajo na naše dobro počutje in zdravje," je dejala Crespijeva. "Zadovoljiva spolnost je koristna za zdravje, zato je zelo pomembno, da zdravstveni delavci spodbujamo spolnost naših pacientov v vseh etapah njihovega življenja," je dodala ginekologinja in seksologinja Stefanie Redón Fitzl.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.