Magazin > Lepota & telo
770 ogledov

Kaj se zgodi, če redno jemo rdečo peso?

Rdeča pesa Profimedias
Rdeča pesa vsebuje celo vrsto hranilnih snovi, med drugim tudi vitamin B, železo, magnezij, mangan in kalij.

Učinki rednega uživanja rdeče pese na naše telo:

1. Krvni tlak
Pesa je bogata z nitrati, ki jih telo pretvori v dušikov oksid, ki sprošča in širi krvne žile, kar izboljša cirkulacijo in lahko zniža krvni tlak. Študija, objavljena leta 2008 v reviji o visokem tlaku, je pokazala, da so imele osebe, ki so pile sok rdeče pese, tri ure pozneje nižji krvni tlak kot osebe, ki so pile vodo.

2. Bolezni srca
 Pesa vsebuje betain in folat, ki skupaj znižujeta homocistein, aminokislino v krvi. Epidemiološke raziskave so pokazale, da prevelika količina homocisteina v krvi lahko poveča tveganje za bolezni srca, možgansko kap in bolezni ožilja.

3. Energija
Športniki prisegajo na rdečo peso, saj nitrati povečujejo vzdržljivost in zmogljivost. Kolesarji, ki so sodelovali pri neki študiji in pili sok pese, so kolesarili hitreje kot tisti, ki soka pred testom niso spili. Učinek rdeče pese se pojavi 2 do tri ure po zaužitju.

4. Jetra
Redno uživanje rdeče pese zmanjšuje nalaganje maščob v jetrih.

5. Kronične bolezni
Pesa vsebuje močne antioksidante in snovi, ki delujejo protivnetno, se borijo s prostimi radikali in kroničnimi boleznimi, kot so bolezni srca in ožilja, debelost ter celo rak, piše portal Health.

6. Prebava
Rdeča pesa blagodejno vpliva tudi na prebavo in na delovanje črevesja, saj zmanjšuje zaprtost, vnetje črevesja in verjetnost nastanka hemoroidov. Dobro vpliva tudi na razpoloženje, spomin in raven posameznikove energije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.