Zdravje > Aktualno
1218 ogledov

Kaj se zgodi, če v tem trenutku prenehamo kaditi

Ljubljana 01.02.10 cigareti, ogorki, kajenje, vzigalniki, pepelnik, Foto: Dejan
Škodljiv nikotin se prične izločati že po dveh urah ...

"Če opustite kajenje zdaj, boste koristili celotnemu organizmu," pojasnjujejo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer so natančno definirali, kaj prenehanje kajenja pomeni za telo.

Po pičlih dveh urah se iz našega telesa že začne izločati nikotin, po šestih urah pa se zmanjšata povišan srčni utrip in krvni tlak. Že po pol dneva se iz pljuč izloči ogljikov monoksid.

Kmalu se bodo pokazali tudi simptomi pomanjkanja nikotina, zaradi tega boste morda napeti, vzkipljivi, razdraženi, povečal se vam bo tudi tek. Najbolje bo, če se zamotite, zelo priporočljivo je začeti s kakšno fizično aktivnostjo.

Najbrž bo najhuje po treh dneh, ko se nikotin popolnoma izloči iz telesa in se bodo lahko pojavljali celo glavoboli, slabost in krči. Morda boste še bolj napeti in razdraženi, poskusite se sprostiti in razvedriti na drugačne načine. 

Boljši krvi obtok

Že po treh mesecih se bosta na račun tega, da ste prenehali kaditi, izboljšala krvni obtok in telesna zmogljivost, v roku devetih mesecev se bo zmanjšal kašelj, piskanje v pljučih in težave z dihanjem.   

Po petih letih se bo kar za polovico zmanjšalo tveganje za nastanek srčnega infarkta, po desetih letih pa se bo tveganje za srčni infarkt izenačilo z nekadilci. Po desetih letih se bo razpolovilo tudi tveganje za nastanek raka na pljučih.

ženska | Avtor: Profimedias Profimedias
 

 

Komentarjev 10
  • stela 21:25 31.januar 2017.

    ......ups.....kancerogenih.....:)

  • gogi3 17:15 25.september 2016.

    Seveda ni nikotin kriv. Zadnje raziskave so pokazale, da je v določeni količini celo koristen. Problem je preostalih 4000 stvari, ki so močno rakotvorna. To tvoje število samomorov je zanemarljivo proti številu smrti zaradi tobaka. Pač poišči še statistiko za ...prikaži več število obolelih za rakom.Drugače pa: https://sl.wikipedia.org/wiki/Vpliv_kajenja_tobaka_na_zdravje

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:02 25.september 2016.

    ja res je; največji problem je škodljiv dim ki ima ogromno karciogenih elementov