Magazin > Lepota & telo
1400 ogledov

Kaj se zgodi, če zaužijemo preveč soli?

Zivljenje 16.12.13, sol, foto: shutterstock Shutterstock
Ste se kdaj vprašali, kaj se v telesu zgodi, ko vase vnesemo preveliko količino soli?

Človeško telo potrebuje zgolj 0,5 grama soli dnevno, da lahko funkcionira ustrezno, kljub temu naj bi po nedavno izvedenih raziskavah 'Ameriškega združenja za srce' povprečni Američan vase dnevno vnesel kar 3,436 miligramov. Sol nam ponavadi ugaja, vendar v prevelikih odmerkih lahko deluje izjemno škodljivo. Na 'Ameriškem združenju za srce' priporočajo vnos največ 1,5 miligrama natrija dnevno, sicer lahko pride do izjemno nezaželenih posledic.

1. Neravnovesje med tekočino in natrijem

Ravnovesje natrija, kalija in tekočin v našem telesu je delikaten proces, ki zahteva ustrezno filtracijo s strani ledvic. Ko spijete dovolj tekočine, voda potuje do vašega mehurja, kjer je sčasoma odstranjena skozi urin. Ta proces ohranja količino natrija in vode v naši krvi v ustreznem ravnovesju. Ko zaužijemo preveč soli, se količina natrija v naši krvi poviša, kar vodi v to, da ledvice ne morejo potegniti vode iz krvi, ker mora le-ta ostati v krvi, da razredči natrij. 

2. Dodaten pritisk na srce

Prisotnost presežka vode v naši krvi poviša volumen slednje, kar vodi v dodaten pritisk na arterije in posledično tudi srce. Stene arterij tako postanejo močnejše in debelejše, kar nadalje zmanjšuje prostor znotraj krvnih žil in še v večji meri povišuje krvni pritisk.

3. Poškodovane arterije

Visok krvni pritisk je pogosto poimenovan  'tihi ubijalec', saj ponavadi ne povzroča nikakršnih simptomov, poviša pa tveganje ostalih resnih problemov, poudarja nutricionistka Rachel Johnson. Sčasoma namreč lahko nezdravljen visok krvni pritisk oslabi in poškoduje vaše arterije, srce in ostale organe ter vodi v povišanje tveganja za koronarno srčno bolezen, kap in odpoved ledvic. Visok krvni pritisk v nekaterih primerih lahko vodi tudi do izgube vida in spomina ter angine, pri moških pa tudi do erektilne disfunkcije.

4. Napihnjenost

Uživanje prevelikih količin soli pa ne vpliva samo na povišan krvni pritisk, temveč tudi na ostale predele našega telesa. Presežek natrija povzroči zadrževanje vode, kar vodi do stanja napihnjenosti in dodatnih kilogramov. To se imenuje teža vode, ki sicer pokaže spremenjeno številko na naši tehtnici, vendar pa je to povsem začasno in upade, ko se ravni natrija in tekočine zopet normalizirajo. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.