Svet
15 ogledov

Kaj skrbi prebivalce sveta?

Nezaposlenost Profimedias
Večina prebivalcev 25 držav ocenjuje, da gre svet "v napačno smer".

Zadnja raziskava, ki jo je izvedla ipsos MORi, vodilna družba za javnomnenjske raziskave v Veliki Britaniji, razkriva, da večina prebivalcev 25 držav, ki so bile vključene v študijo, ocenjuje, da je njihova država na napačni poti.

"Večina prebivalcev sveta misli, da je njihova država na napačni poti," je o raziskavi povedal Bobby Duffy iz ipsos MORi. "To vključuje obupno nizke stopnje optimizma v državah, kot je Mehika in Francija, kjer skoraj vsi mislijo, da gredo stvari narobe. "

V Veliki Britaniji in ZDA, za katerima je brexit in izvolitev Donalda Trumpa za predsednika, 60 oz. 63 odstotkov vprašanih meni, da je njihova država na napačni poti. Enako meni 89 odstotkov Francozov, tako pesimistični kot "večno nezadovoljni" Francozi pa so tudi v Mehiki.

Najbolj optimistični Kitajci

Bolj optimistični so v hitrorastočih ekonomijah, kot je Kitajska, kjer kar 90 odstotkov prebivalcev meni, da gredo stvari v pravo smer, v Savdski Arabiji (75 odstotkov) in v Indiji (74 odstotkov).

Razlogi, zakaj so ljudje zaskrbljeni, se spreminjajo od države do države. V Franciji ljudi najbolj skrbi nezaposlenost, ki ni glavna skrb Britancev in Američanev, kjer se bojijo predvsem imigracij in terorizma. Britance poleg migracije skrbi tudi revščina in neenakost zdravniške oskrbe.

V Nemčiji se bojijo revščine in neenakosti

Nemci, ki bodo volili prihodnje leto, so najbolj prestrašeni zaradi revščine in neenakosti. Terorizma se močno bojijo tudi v Turčiji, Izraelu in Indiji.

Tisti, ki so volili populistične stranke in politike, so pogosteje osredotočeni na posamezne teme, ki jih postavljajo v ospredje v primerjavi z drugimi težavami. V Veliki Britaniji bodo denimo nižje izobraženi volivci, ki so glede na analize v pretežni meri glasovali za brexit, najbolj utrpeli negativne posledice izstopa VB iz Unije.

V Franciji je odstotek tistih, ki jih skrbi nezaposlenost, petkrat večji od realne nezaposlenosti, v VB pa je strah pred imigracijami trikrat večji kot znaša odstotek priseljenske populacije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Ferluci 13:42 28.november 2016.

    "V Veliki Britaniji bodo denimo nižje izobraženi volivci, ki so glede na analize v pretežni meri glasovali za brexit, najbolj utrpeli negativne posledice izstopa VB iz Unije. "Podobno je pri nas, takšni volivci pri nas še danes jokajo za ...prikaži več bivšo jugo ter komunizmom, želijo si vrnitve v neke čudežne čase.