Slovenija
666 ogledov

Kaj so alternative vedno dražji kabelski televiziji?

Netflix Netflix/Printscreen
Ste se naveličali preskromne vsebinske ponudbe na televizijskih programih, ki jih ponujajo kabelski operaterji oziroma oddajajo preko satelita? Poiskali smo alternative, s katerimi ne boste prikrajšani za filmske večere ...

Vas vsebinska ponudba na televizijskih programih dolgočasi ali pa ste se ob zadnji podražitvi kabelskih operaterjev, ki je sledila zahtevi Pop TV in Kanala A po zaračunavanju programa in enaki napovedi Planet TV, dokončno odločili odpovedati televiziji? Na voljo imate na voljo več možnosti ...

Poleg domačih in okoliških ponudnikov pa sta nas v zadnjem letu oziroma dveh opazila tudi Amazon in Netflix. Cena mesečne naročnine ponudnikov videa na zahtevo znaša od sedem pa tja do nekaj več kot deset evrov, a v večini primerov lahko strošek naročnine zmanjšate tako, da si naročnino razdelite s prijateljem ali sosedom. Kaj torej izbrati?

Amazon Prime Video

Amazon Video Prime | Avtor: Amazon Video Prime/Printscreen Amazon Video Prime/Printscreen
Rahlo razočaranje v primerjavi z vsebino, ki jo nudijo uporabnikom v ZDA in Puerto ricu, na to vas bo Amazon sicer opozoril že ob registraciji. Med izbranimi vsebinami prevladujejo igrani filmi in serije, dokumentarcev in otroških vsebin pa je le za vzorec. Slovenskih podnapisov ni.

Cena: mesečna naročnina znaša 8,99 ameriških dolarjev plus davek - preračunano nekaj več kot osem evrov (en mesec brezplačnega preskušanja). Naročnina na Amazon Prime, ki poleg video vsebin vključuje tudi dostop do glasbe, knjig, stripov, hranjenja lastnih vsebin v oblaku..., stane 10,99 dolarja mesečno.
Ocena: Amazonov Prime Video, ki je na slovenskem trgu prisoten od konca lanskega leta, je dobrodošla novost, a za to ceno bi moral ponudnik ponuditi tudi več vsebine.

Voyo

Voyo | Avtor: Voyo/Printscreen Voyo/Printscreen
Edini slovenski ponudnik videa na zahtevo - Pro plus - stavi na nekakšno zmes vsebin, ki jih predvajajo na Pop TV in Kanalu A ter dodatnih filmov in serij. Največja prednost v primerjavi z ostalimi so slovenske vsebine in podnapisi - poleg lastne produkcije (Zvezde plešejo, Masterchef in Usodno vino) je na ogled tudi nekaj slovenskih dokumentarcev in filmov, med drugim tudi zadnja uspešnica Pr' Hostar. Navdušenci nad športom si lahko ogledajo tudi prenose moto GP in Ligo prvakov, zadnje zakupljene pravice Pro plus (Evropsko prvenstvo v košarki) pa dajejo slutiti, da bo v kratkem športnih vsebin še več. Vmesnik je soliden, a mu v primerjavi z najboljšimi še kanček manjka.

Cena: mesečna naročnina znaša 7,00 evrov, pri čemer lahko z enim računom do vsebin hkrati dostopa več uporabnikov (14 dni brezplačnega preskušanja).
Ocena: Nekakšna zmes vsebin za vso družino, a resni filmofili bodo videoteko kaj hitro izčrpali.

Netflix

Najboljši del Netflixa so njihove lastne serije in dokumentarci. Eden izmed Netflixovih lanskih dokumentarcev Bele čelade (The White Helmets) si je celo prislužil oskarja za najboljši kratki dokumentarni film. Nudijo tudi solidno zbirko filmov in serij. Nad uporabniškim vmesnikom se bodo tudi najzahtevnejši uporabniki le stežka pritoževali. Največji minus za slovenske uporabnike predstavlja pomanjkanje slovenskih podnapisov.

Cena: mesečna naročnina se razlikuje glede na kakovost in število uporabnikov, ki želijo Netflix z istega računa uporabljati hkrati. Najnižja mesečna naročnina vas bo stala 7,99 evra, dva uporabnika si lahko razdelita naročnino, ki ju bo stala 9,99 evra, račun za štiri uporabnike z ultra HD sliko pa vas bo stal 11,99 evra (en mesec brezplačnega preskušanja).
Ocena: Trenutno verjetno najboljši ponudnik vsebin.

Pickbox

Pickbox | Avtor: Pickbox/Printscreen Pickbox/Printscreen
Hrvaški ponudnik videa na zahtevo, ki nastopa na celotne Balkanu, se osredotoča predvsem na široko ponudbo serij in nadaljevank, ki pa so v večini preverjene "klasike". Na primer Dobra žena, Škorpijon, Talenti v belem in Afera. Ponašajo se tudi s solidnim izborom Disneyjevih risank. Za kakovost slike lahko rečemo le, da bi bila lahko boljša. Edina prednost hrvaškega ponudnika videa na zahtevo v primerjavi z ostalimi tujimi ponudniki so slovenski podnapisi.

Cena: mesečna naročnina znaša 7,00 evrov, pri čemer lahko z enim računom do vsebin hkrati dostopata dva uporabnika, poletna naročnina je 39 evrov, celoletna pa 72 evrov (brez brezplačnega preskušanja).
Ocena: Za omenjen znesek bi si želeli več vsebin v boljši kakovosti.

RTV 4D

RTV | Avtor: RTV/Printscreen RTV/Printscreen
V multimedijskem predvajalniku RTV hiše si je mogoče ogledati predvsem vsebine, ki ste jih ob predvajanju v živo na televiziji ali radiu zamudili, a v večini boste nanje morali počakati vsaj kakšno uro ali dve. Na spletu pa ne boste našli številnih filmov, serij, dokumentarcev in športnih vsebin, za katere RTV hiša nima urejenih tovrstnih avtorskih pravic. Vmesniku bi koristila dodatna preglednost in boljša kakovost slike.

Cena: Mulitimedijski predvajalnik je vključen v ceno RTV-prispevka, ki za gospodinjstva s televizijskim prispevkom znaša 12,75 evra, za tiste, ki imajo le radio pa 3,77 evra. Zaradi zastarelega zakona, ki določa plačevanje omenjene dajatve, posameznikom, ki do vsebin RTV Slovenija dostopajo le preko spleta in nimajo ne televizije ne radia, prispevka ni potrebno plačevati.
Ocena: Zdi se, da vodstvo hiše posebne vizije - poleg arhiviranja posnetkov - glede multimedijskega prevajalnika nima, zato jih le pogojno lahko uvrstimo med ponudnika videa na zahtevo.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • dimnikar 21:21 21.maj 2017.

    Uporaba dodatkov za Kodi, ki omogočajo ogled zaščitenih vsebin, je piratska in ilegalna in ima predvidene precej stroge kazni, tudi zaporne.

  • djdj 17:51 21.maj 2017.

    Obstaja brezplačna alternativa: https://kodi.tv/.

  • KrEn99 15:41 21.maj 2017.

    Pozabili ste napisati da za vse te zgornje pnudbej obvezno potrebuješ hitro intenetno povezavo, drugače to ne dela.Tako da je alternativa kabelski še vedno samo DVB-T, pa še zastonj je.