Magazin > Lepota & telo
15901 ogledov

Kaj sporočajo mozolji na obrazu?

akne Žurnal24 main
Vas motijo akne ali mozolji, ki se pojavljajo na točno določenih delih obraza? Morda se jih boste rešili, če boste vedeli, zakaj so se sploh pojavili.

Mozolji in akne, ki se dlje časa pojavljajo na točno določenih delih obraza, lahko odražajo vaše zdravstveno stanje.

Področje 1 in 2: prebava

Mozolji na čelu se najpogosteje pojavijo zaradi nezdrave in preveč mastne prehrane. Če se le da, uživanje hitre in mastne hrane omejite na minimum, povečajte pa pitje vode.

Področje 3: jetra

Lahko se pojavijo tudi po zabavah in preveč popitih kozarcih alkoholnih pijač, zato zmanjšajte uživanje alkohola. Mozolji med obrvmi pa so lahko tudi znak, da pojeste preveč mlečnih izdelkov in mastne hrane. Na tem predelu se lahko pojavijo tudi kot opozorilo na določene alergije.

Področje 4, 5, 7 in 8: ledvice

Spremembe na koži, ki se pojavijo okoli oči, so znak dehidracije. Ne pozabite na vodo!

Področje 6: srce

Preverite krvni pritisk, zmanjšajte uživanje začinjene hrane in mesa ter se več gibajte na svežem zraku. Mozolji na nosu lahko sporočajo tudi, da imate povišan holesterol, zato jedilnik popestrite z zdravimi maščobami – jejte ribe, oreščke in avokado.

Področje 9 in 10: dihalne poti

Mozolji na licih se pogosteje pojavljajo pri kadilcih in alergikih. Če niste ne eno ne drugo, morda odražajo nepravilno prehrano – mogoče je vaš jedilnik sestavljen le iz živil, ki grejejo telo. Zmanjšajte vnos sladkorja, alkohola, kofeina, rdečega mesa in mlečnih izdelkov, uživajte pa več zelenolistnate zelenjave. Preverite pa tudi posteljnino – tudi umazana blazina je lahko razlog za pojav mozoljev.

Področje 11 in 12: hormoni

Mozolji na tem področju so najpogosteje odraz stresa in hormonskega neravnovesja, pogosto se pojavijo tudi v času ovulacije. Čeprav se je obojega težko rešiti na hitro, poskrbite za hidracijo telesa, izognite se pomanjkanju spanca, jejte dovolj zelenjave, kožo obraza pa vsak dan očistite z nežnimi čistilnimi sredstvi.

Področje 13 in 14: bakterijska obolenja

Mozolji na vratu lahko kažejo na težave z bakterijskimi obolenji, pa tudi na hormonsko neravnovesje in stres. Odpočijte si, telovadite in okrepite imunski sistem.

Komentarjev 1
  • fifi 13:54 21.januar 2013.

    ke pa št. 13?