Avto
74 ogledov

Kaj storiti, če vas v avtu napade osa

Osa Profimedias
Ose so letošnje poletje še posebej nadležne. Marsikatera zaide tudi v avtomobil. Kako pravilno ravnati, ko se katera izmed žuželk s svojim ostrim želom znajde v bližini, mi pa imamo na merilniku hitrosti 130 km/h?

Predvsem brez panike in naglih potez! Če boste pričeli žuželko loviti medtem ko vozite, tvegate, da boste s kakšnuim sunkovitim gibom zavrteli volan in povzročili hudo nesrečo. 

Kot svetujejo pri nemškem avtoklubu Adac, je potrebno ohraniti mirno kri in čimprej varno ustaviti ob robu ceste. Uporabite vse štiri smerne utripalke, da opozorite nase ostale v prometu, in parkirajte. Če ste na avtocesti, je to dovolj tehten razlog, da se lahko ustavite na odstavnem pasu.

PREBERITE ŠE:

Nato skušajte previdno pregnati žuželko skozi odprto okno. Če slučajno med lovom na črnorumeno nadlego zapustite vozilo, najprej poskrbite za svojo varnost, zato pazite na ostali promet, na avtocesti pa obvezno nadenite varnostni brezrokavnik.

Kaj pa, ko je osa zelo napadalna?

"Če vas napade osa, zadržite dih. Lahko vdihnete, ne smete pa izdihniti. Ose in čebele se namreč orientirajo po vonju, naša sapa pa je zanje zelo privlačna,“ pravi strokovnjak za žuželke Justin Schmidt. Kot še dodaja, je zelo priporočljivo tudi, da se, če nas obletava osa, ne premikamo. "Čebele slik ne vidijo dobro, zaznavajo pa premikanje. Najbolje je torej, da zadržimo dih in se počasi odmaknemo."

Če vas kljub temu piči osa, si naredite pasto iz soli in vode (lahko uporabite tudi pivo) in jo nanesite na ranico. Bolečina bo zelo hitro izginila, če boste pasto na kožo nanesli v roku 30 sekund.

Zelo hitro si lahko pomagate, če na mesto vboda čebele ali ose ali podobnega insekta takoj položite tabletko aspirina, še en delujoč ukrep pa je, da mesto pika čim prej segrejete s pomočjo vroče žlice, cigarete in podobnih vročih predmetov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.