Avto
1791 ogledov

Kaj storiti, ko vas nekdo zaparkira?

Zaparkirani avtomobili Žurnal24 main
Prav veliko možnosti nimate na voljo, ko se znajdete pred zaparkiranim vozilom, zaradi trobljenja celo tvegate enako visoko kazen kot tisti, ki mu je namenjeno. Je tisti, ki zaparkira, celo bolje zaščiten od žrtve? Po črki zakona trditev ni daleč od resnice.

Prosta mesta še posebej v okolici poslovno-stanovanjskih objektov v mestih velikokrat niti približno ne sledijo številu avtomobilov, ki potrebujejo svoje mesto med nedelovanjem. Prihaja do parkiranja povprek, marsikdaj tudi do zaparkiranja, ko je drugemu vozniku ali voznici povsem onemogočen izvoz. V zadnjih letih zato zapornice, ki do neke mere in tudi na brutalni način delajo red, rastejo kot božično žito, medtem ko se mobilne navade ljudi spreminjajo precej počasneje.

Kaj sploh lahko stori nekdo, ki se znajde pred svojim zaparkiranim avtom? Jeza ne pomaga, prav tako ne hupanje, saj sme zvočne opozorilne znake voznik uporabiti le, kadar je ogrožen on sam ali kdo drug, in pri prehitevanju zunaj naselja. Zaparkiranje verjetno ne sodi med definicijo ogroženosti.

Po črki zakona lahko pomaga le policija ali redarska služba, pa naj traja še tako dolgo, da se odzovejo na klic. "Policist in občinski redar lahko odredi odstranitev oziroma odvoz vozila, ki je parkirano tako, da ovira druge udeležence cestnega prometa na mestu, na katerem bi parkirano vozilo onemogočilo vključitev v promet že parkiranemu vozilu," pojasnujejo pri policiji. 

Odstranitev na stroške lastnika grozi tudi tistim, ki parkirajo tako, da onemogočijo dovoz na dvorišče stavbe, do garaže, skladiščnega prostora ali drugega podobnega objekta ali do zasebnega zemljišča.

Zaparkirni listek | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Vendar pa mora biti tak dovoz na vhodu označen s predpisano prometno signalizacijo, če pa so na vozišču pri vhodu označena parkirna mesta, pa tudi s predpisano označbo na vozišču.

Kaj pa, če je parkirišče zasebno?

Včasih kakšno parkirišče ni v javni uporabi in se šteje kot zasebna površina. Tam redarji in policisti sami od sebe nimajo pooblastil. Zato je reševanje težav na takšnih parkiriščih po tolmačenju policije domena lastnika oziroma upravitelja. 

Pri Dom planu, podjetju za upravljanje z nepremičninami, so za Žurnal24 pojasnili, da tudi v takšnih primerih zaparkiranemu lastniku obstaja na razpolago le malo možnosti - ali sam poizkusi srečo pri policiji ali redarstvu oziroma da obvesti upravitelja in slednji zaprosi uradne osebe za pomoč. Kakršnokoli poseganje v tujo lastnino na lastno pest je namreč protizakonito. 

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Žurnalček 12:13 25.december 2016.

    Avto, ki se parkira tako kot je prikazano na sliki MORA biti v nevtralu , da se ga lahko premika naprej in nazaj in potem problema ni.

  • Žurnalček 12:11 25.december 2016.

    Seljaćino !

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:00 16.december 2015.

    No če ni kej urgentnega in imaš s seboj prenosni računalnik problemov ni. Pač se usedeš, pa gledaš film al pa neki. Lahko se tud učiš v tem času. Če je urgentno je seveda stvar težja.Jz sm tud po ...prikaži večo pol ure že enga čakal pa se mi je vleklo celo večnost. Pa bil sem slabe volje. Sam kaj češ....Lahk si miren pa da je to edin problem danes, al pa narediš še kak problem z svojo neučakanostjo. Jz modela ki je zaparkiral nisem prijavil policiji/redarstvu ker sm probu pomislt da je mogoče model imel ravno slab dan. Jz sicer tega ne bi naredil ampak vsak ima napake ane. Ni sicer prav da jih imamo sam, vsak naj se trudi da jih ima čim manj ampak smo ljudje marsikej se nam lahk v lajfu zgodi...tak da enga obsojat za to je mogoče pretirano. Če bi se mi to ponovil na istem parkirišču pa bi najprej pogledal če je pustil kak listek potem pa poklical policijo če ga ni.